Er is een groeiende groep spiritueel geïnteresseerde activisten die samen met rechts-radicale partijen demonstreren tegen de coronamaatregelen. Waardoor worden ze verleid?

over Samenzwevers?

Na de verkiezingen ontdekte documentairemaker Sunny Bergman met een schok dat veel mensen uit haar eigen bubbel er politiek gezien totaal andere ideeën op nahouden. Er is een groeiende groep alternatieve en spiritueel geïnteresseerde activisten die zij aan zij met rechts radicale partijen staan te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Forum voor Democratie won opvallend veel stemmers uit deze new age-groep die ook wel samenzwevers genoemd worden. Sunny probeert deze groep te doorgronden. Waardoor worden ze verleid?

Samenzwevers voelen diep wantrouwen ten aanzien van de overheid, wetenschap en mainstream media. Sunny: 'Het beangstigt me dat ik vrienden en kennissen van wie ik dacht dat we gemeenschappelijke waarden deelden down the rabbithole zie gaan van extreemrechtse samenzweringstheorieën. Ik raak betrokken in ruzies in appgroepen, ik zie dat vriendschappen worden verbroken en er zelfs echtscheidingen ontstaan door radicaliserende alternatievelingen. En ik ben niet de enige met deze ervaring; veel mensen hebben soortgelijke ruzies met vrienden en maken zich ernstige zorgen hierover.'

Ondertussen varen extreemrechtse partijen wel bij het huwelijk tussen spiritualiteit en complottheorieën. Sunny vraagt zich daarom af; waarom hebben linkse partijen de zorgen van deze groep activisten niet serieus genomen? Want kritiek op het coronabeleid kan en mag niet enkel gehoor vinden bij extreemrechts. Vanuit de spirituele wereld is ondertussen een tegenbeweging gaande; mensen die zich uitspreken tegen samenzwevers, ze zijn van mening dat veel van het goede uit de new age-wereld nu verkeerd wordt ingezet.

meer Sunny Bergman

meer weten over complotten? kijk ook bij NPO Kennis