VPRO smartphone app

Download hier de app voor het experiment van VPRO Thema

Wat moet u doen als u aan ons experiment meewerkt?

Wij vragen u om een app te installeren, de voorwaarden te accepteren en vervolgens de app een maand lang op uw telefoon te laten staan.

Voordat de app geïnstalleerd kan worden moeten de volgende stappen genomen worden:

Voor Android tot 8:

1. Ga naar instellingen > beveiliging
2. Vink "installeer apps van onbekende bronnen" aan.
3. Download de app
4. Open de download om de app te installeren.
5. Open de app  (RAT) na installatie.  De app zal toestemmingen vragen. Geef de toestemmingen waar de app om vraagt. Als dit goed gegaan is blijft de app open als wit vlak.
6. Ga weer naar instellingen > beveiliging.
7. Vink "installeer apps van onbekende bronnen" weer uit.
8. Herstart de telefoon.

Heeft u  Android 8.x? Volg dan deze instructies:

1. Ga naar instellingen > Apps en medingen
2. Kies Google Chrome of Gmail (Gmail als de app naar je is gemaild en je de mail opent in Gmail). Als je de app niet kunt vinden in de lijst druk je op Alle apps bekijken.
3. Wanneer op de app of op app info is gedrukt opent een lijst met opties. Druk op Geavanceerd > Speciale app toegang > Vink Onbekende apps installeren aan.
4. Download de app en installleer hem.
5. Open de app (RAT) na installatie. De app zal toestemmingen vragen. Geef de app deze toestemmingen. Als dit goed gegaan is blijft de app open als wit vlak.
6. Ga weer naar instellingen > Apps en medingen
7. Weer voor De app waarmee je zojuist de onze app hebt geïnstalleerd.
8. Wanneer op de app of op app info is gedrukt opent een lijst met opties. Druk op Geavanceerd > Speciale app toegang > Vink Onbekende apps installeren uit.
9. Herstart de telefoon.

toelichting

Sinds de meesten van ons een smartphone hebben is het aantal beschikbare apps snel genomen. Er is een app voor alles. We installeren apps om spelletjes te doen, om contact met vrienden te onderhouden, om foto’s te bewerken, om de weg te vinden, et cetera.

De VPRO werkt momenteel aan een thema-uitzending over de manier waarop al die apps op onze telefoon ons leven veranderd hebben. Die uitzending is begin juni te zien op NPO 2. Eén van de onderdelen van de uitzending gaat over de vraag waar we nu precies ’ja’ op zeggen als we de voorwaarden accepteren, als we een app installeren. Of u nu een spelletje als Candy Crush installeert, of WhatsApp, of Instagram, u krijgt altijd een lijstje te zien met voorwaarden. De app wil toegang tot bijvoorbeeld uw contactgegevens, uw locatie, of uw camera. In onze uitzending willen we inzichtelijk maken waar je dan precies ‘ja’ tegen zegt en wat de gegevens die het bedrijf achter de app over u kan verzamelen over u vertellen. We gaan aan de achterkant kijken hoe je een profiel kunt opmaken om dat bijvoorbeeld commercieel in te zetten. (NB. Het gaat om het inzicht bieden in hoe het werkt, we gaan uw data natuurlijk niet echt ergens voor inzetten!)

Voor de uitzending van VPRO Thema maken we een kort filmpje van onze bevindingen. Van de overgrote meerderheid van de deelnemers zullen alle gegevens volstrekt anoniem blijven. Met enkelen van u zullen we over enkele weken contact opnemen met de vraag of u daadwerkelijk mee zou willen werken aan het filmpje zelf. Als u daar dan alsnog bezwaar tegen heeft, zullen we dat vanzelfsprekend respecteren. Hoe dan ook werkt u mee aan een uitzending die ons allemaal inzicht verschaft in iets wat tot nu toe altijd een beetje schimmig blijft: waar zeg ik ‘ja’ op als ik op ‘Accepteer’ klik?