In Frontlinie toont Bram Vermeulen op indringende wijze vergeten verhalen over ontwikkelingen die in ons dagelijkse nieuws vaak niet meer dan een voetnoot zijn.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief van Frontlinie en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees-, kijk- en luistertips in je inbox.

vergeten verhalen in Frontlinie

In de nieuwe journalistieke VPRO-serie Frontlinie bericht correspondent Bram Vermeulen op indringende wijze over ontwikkelingen uit de hele wereld die in ons dagelijkse nieuws vaak niet meer dan een voetnoot zijn.

Door middel van actuele reportages op televisie, in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland en online vertelt Bram verhalen die onlosmakelijk met ons leven hier verbonden zijn.

Frontlinie: Langs de muur

maandag 21 juni om 20.30 uur op NPO 2

In de tweede aflevering van Frontlinie reist Bram Vermeulen naar de grens van Griekenland met Turkije. Daar wordt een zes meter hoge muur gebouwd om migranten en vluchtelingen tegen te houden. Langs de oevers van de grensrivier de Evros zijn nu soldaten van het Griekse leger, politie en warmtecamera's actief om de grens 24 uur per dag streng in de gaten te houden. De Grieken hebben ook een burgerwacht gevormd die als ogen en oren van de grenspolitie optreden.

Hoewel de muur nog niet klaar is, zijn er in de dorpen van de grensregio nergens migranten of vluchtelingen te zien. Komt dit door de verstrengde bewaking, COVID, of is er iets anders aan de hand?

Intussen klagen de Griekse bewoners over de leegloop van de regio. Jongeren zijn weggetrokken naar de grote stad of naar andere landen in Europa. Hoogbejaarde boeren besturen nu tractoren. Een aspergeboer ziet zich genoodzaakt om een uitzendbureau in Athene in te schakelen, dat migranten uit West-Afrika stuurt om hem te helpen. Ze zijn de enige Afrikanen in het dorp.

Als Bram Vermeulen en zijn filmploeg op de laatste dag in het gebied nog een keer hun ronde maken langs de grens stuiten ze op een grote groep Afghaanse vluchtelingen. Zij vertellen schokkende verhalen die antwoord geven op alle onbeantwoorde vragen. Als de Griekse politie de Afghanen in het vizier krijgt, wordt de filmploeg afgevoerd naar het politiebureau.

Frontlinie: Het verloren paradijs

nu beschikbaar op NPO Start

In de eerste tv-uitzending van Frontlinie is het Bram Vermeulen en cameraman Sven Torfinn als eerste internationale cameraploeg gelukt het land binnen te komen sinds het geweld escaleerde in het noorden van Mozambique.

Dit is een van de mooiste plekken van Afrika. Maar in de afgelopen maanden zijn meer dan een half miljoen Mozambikanen uit de dorpen in de kuststrook van de noordelijke provincie Cabo Delgado gevlucht. Een islamitische groepering, die trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat, zorgt er met maximale terreur voor dat de dorpelingen op de vlucht slaan. Vermeulen probeert uit te zoeken waarom die groepering dit doet.

Om het antwoord op die vraag te vinden, reist hij af naar een van de eilanden voor de kust dat even prachtig is als macaber. Het eiland was ooit een doorvoerhaven van Mozambikanen die door de koloniale Portugezen als slaaf op de boot werden gezet. Tijdens de zoektocht blijkt dat zowel de jihadisten als de regering én de Zuid-Afrikaanse huurlingen die de kust vanuit de lucht beschieten, er een dubbele agenda op nahouden.

wie is Bram Vermeulen?

Bram Vermeulen is journalist. Vanaf 2001 werkt hij als buitenlands correspondent voor NRC Handelsblad. Eerst in Zuid-Afrika, vervolgens in Turkije en opnieuw in Zuid-Afrika. Daarnaast maakt hij reportages voor de NOS. En voor de VPRO maakte hij eerder series als Langs de grenzen van Turkije, In TurkijeDwars door Afrika, De trek en Sahara.

kijk nu: Mr. Gus, handelaar in oorlog

In de documentaire Mr. Gus, handelaar in oorlog duikt correspondent Bram Vermeulen in het opmerkelijke leven van de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem in 2017 tot 19 jaar cel, wegens wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia. Sindsdien vecht Guus Kouwenhoven vanuit Zuid-Afrika tegen zijn uitlevering. Is hij een roekeloze zakenman of handelde hij willens en wetens in oorlog? 

kijk nu: Cape Town, Gangtown, Lockdown

Terwijl wij hier in Nederland overvoerd zijn met het drama op het noordelijk halfrond, kijkt correspondent Bram Vermeulen naar de impact van het coronavirus op de overvolle townships van Zuid-Afrika. Afstand houden is daar een privilege dat weinigen zich kunnen veroorloven. Een dag niet werken betekent al snel een dag niet eten.

In Cape Town, Gang Town, Lockdown geeft Bram Vermeulen een unieke kijk in de wijk Manenberg, berucht wegens de bendeoorlog die vorig jaar aan bijna drieduizend Zuid-Afrikanen het leven kostte.

De uitbraak van Covid-19 heeft de bendes tot een wapenstilstand gedwongen. Terwijl andere wijken voedselhulp krijgen van de Zuid-Afrikaanse overheid en er op grote schaal wordt getest op het virus, is Manenberg volledig op zichzelf aangewezen.