Als afgelopen zomer de hele wereld kijkt naar de onrust in Jeruzalem en Gaza, is er een ander conflict in Palestina dat onderbelicht blijft. Ver buiten het zicht van alle camera's ontpopt zich een veldslag tussen de olijfbomen rondom de berg Sabih, in het dorp van de overgrootouders van documentairemaker Sakir Khader.

Dit zijn de foto's die Sakir tijdens zijn reis heeft gemaakt.

Berg Sabih is voor veel Palestijnen een belangrijk stuk grond. Veel boeren uit Beita en omliggende dorpen bezitten er grond met olijfbomen. De olijfoogst is voor hen een belangrijke inkomstenbron. De jongen rechtsboven heet Wahaj, hij zit tussen de olijfbomen van zijn familie.

 

Toen de kolonisten in mei begonnen met de bezetting van de berg Sabih, besloten de inwoners van Beita zich te verenigen. Om koste wat het kost de kolonisten te verjagen. Na weken van protest gingen ze over tot het verbranden van autobanden, om een rookgordijn te creëren. In de hoop de kolonisten van de berg af te dwingen. Na weken is dat gelukt. Maar de protesten gaan door. De Palestijnen willen dat de nederzetting wordt ontruimd. Pas dan stopt het protest.

Bij de protesten zijn tot nu toe 9 doden en duizenden gewonden gevallen. Een van die doden is de 15-jarige Ahmad Bani Shamsi. Hij werd door een Israëlische soldaat doodgeschoten toen hij vlakbij berg Sabih was met zijn vrienden. Op de foto hieronder is te zien hoe hij door de dorpelingen naar de begraafplaats wordt gedragen. Waar de mensen van Beita hem een laatste eer bewezen.