Als afgelopen zomer de hele wereld kijkt naar de onrust in Jeruzalem en Gaza, is er een ander conflict in Palestina dat onderbelicht blijft. Ver buiten het zicht van alle camera's ontpopt zich een veldslag tussen de olijfbomen rondom de berg Sabih, in het dorp van de overgrootouders van documentairemaker Sakir Khader.

Aan de rand van Beita, een dorp in de Westelijke Jordaanoever vlakbij de stad Nablus, zijn de inwoners in strijd geraakt met kolonisten en het Israëlische leger rondom de bezetting van de berg Sabih.

Op de berg hebben veel Palestijnse boeren grond met olijfbomen. Als de berg wordt ingenomen door kolonisten, dan zijn de boeren hun grond kwijt, en daarmee ook een groot deel van hun jaarlijkse inkomsten.

Kolonisten bezetten de berg en bouwen er een illegale nederzetting van geïmproviseerde caravans en huizen dankzij gulle donateurs. Ook leggen de kolonisten een elektriciteits- en waternetwerk aan en asfalteren de wegen.

Volgens het internationaal recht is deze nederzetting illegaal. Maar de kolonisten weigeren te vertrekken en worden zelfs beschermd door het Israëlische leger.

Sakir Khader legt vast hoe de inwoners van het dorp van zijn overgrootouders de berg proberen terug te veroveren.

wat gebeurde er in het voorjaar van 2021?

In de uitzending zie je hoe Israëlische kolonisten de berg Sabih innemen, in de Westelijke Jordaanoever. Volgens het internationaal recht is deze nederzetting illegaal. Wat zich vorig jaar mei in Oost-Jeruzalem afspeelde heeft ook met kolonisten te maken.

Palestijnse families zouden uit hun huis worden gezet in de wijk Sheikh Jarrah, om plaats te maken voor Israëlische kolonisten. Zij eisen de grond op, omdat het om grond zou gaan dat van Israël is.

Palestijnen gingen meerdere avonden de straat op om te protesteren. Het werden de grootste rellen in jaren in Jeruzalem. 
 
Het Duitse ARTE maakte deze reportage. Met Palestijnen die zien hoe huizen in Oost-Jeruzalem door de kolonisten worden overgenomen en Israëliërs die vertellen waarom ze vinden dat ze daartoe gerechtvaardigd zijn. 

vlam in de pan

Ook in deze reportage van VICE wordt de gespannen situatie in Sheikh Jarrah goed inzichtelijk gemaakt.  

Je ziet hierin ook hoe de vlam in de pan slaat bij de Al-Aqsamoskee, één van de meest heilige plekken voor moslims. Weer was er protest. Betogers gooiden met stenen en flessen. De politie gebruikte waterkanonnen, rubberkogels en flitsgranaten.

Eerder werd het ook lastiger gemaakt voor Palestijnen om te bidden op de Tempelberg en zette Israël hekken neer bij de Damascuspoort. 

Deze opstapeling van gebeurtenissen, maakte dat Hamas raketten afvuurde op Israël, wat weer reageerde met luchtaanvallen op de Gazastrook. Er volgden nog veel aanvallen over en weer. De schade was enorm. Er vielen meer dan 200 doden.

over de maker: Sakir Khader

"Het verzet van Beita" werd gemaakt door de Nederlands-Palestijnse documentairemaker Sakir Khader.

De Nederlands-Palestijnse documentairemaker Sakir Khader (1990) werkte vanaf 2014 voor de Volkskrant en maakte verhalen over de Syrische oorlog en de vluchtelingencrisis.

Daarna werkte hij voor Brandpunt en NOS op 3, waar hij onder andere de korte documentaire De ogen van Aleppo maakte over drie Syrische fotografen en Kiezen tussen twee werelden over de nationalistische gevoelens van Turkse Nederlanders.

Sakir ontving in 2015 een nominatie voor een Tegel in de categorie ‘verslaggeving’ voor zijn serie verhalen over mensensmokkelaars en in 2017 in de categorie ‘talent’ voor zijn documentaire over vluchtelingen die zich terug laten smokkelen naar Syrië.

In 2020 maakte hij voor de VPRO en Vice Studios zijn eerste serie: De puinhopen van Irak. In 2021 maakte Sakir de film Obada, die geselecteerd werd voor een Gouden Kalf.

Sakir Khader op de Westelijke Jordaanoever

schrijf je in voor de nieuwsbrief

In Frontlinie toont Bram Vermeulen op indringende wijze vergeten verhalen over ontwikkelingen die in ons dagelijkse nieuws vaak niet meer dan een voetnoot zijn.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief van Frontlinie en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees-, kijk- en luistertips in je inbox.