In de tweede aflevering van Frontlinie reist Bram Vermeulen naar de grens van Griekenland met Turkije. Daar wordt een zes meter hoge muur gebouwd om migranten en vluchtelingen tegen te houden.

Langs de oevers van de grensrivier de Evros zijn nu soldaten van het Griekse leger, politie en warmtecamera's actief om de grens 24 uur per dag streng in de gaten te houden. De Grieken hebben ook een burgerwacht gevormd die als ogen en oren van de grenspolitie optreden.

Hoewel de muur nog niet klaar is, zijn er in de dorpen van de grensregio nergens migranten of vluchtelingen te zien. Komt dit door de verstrengde bewaking, COVID, of is er iets anders aan de hand?

Intussen klagen de Griekse bewoners over de leegloop van de regio. Jongeren zijn weggetrokken naar de grote stad of naar andere landen in Europa. Hoogbejaarde boeren besturen nu tractoren. Een aspergeboer ziet zich genoodzaakt om een uitzendbureau in Athene in te schakelen, dat migranten uit West-Afrika stuurt om hem te helpen. Ze zijn de enige Afrikanen in het dorp. 

Als Bram Vermeulen en zijn filmploeg op de laatste dag in het gebied nog een keer hun ronde maken langs de grens stuiten ze op een grote groep Afghaanse vluchtelingen. Zij vertellen schokkende verhalen die antwoord geven op alle onbeantwoorde vragen. Als de Griekse politie de Afghanen in het vizier krijgt, wordt de filmploeg afgevoerd naar het politiebureau.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

In Frontlinie toont Bram Vermeulen op indringende wijze vergeten verhalen over ontwikkelingen die in ons dagelijkse nieuws vaak niet meer dan een voetnoot zijn.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief van Frontlinie en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees-, kijk- en luistertips in je inbox.