tropische klanken

Gliphoeve stond vooral bekend om de feesten waarop kaseko werd gespeeld. Kenmerkend voor dit typisch Surinaamse muziekgenre zijn de rollende drums, dwingende bas en swingende blazers. Oud-bewoners spreken nog altijd met weemoed over de lange nachten waarop ze zich weer even in Paramaribo waanden.

▼ (tekst gaat verder onder de foto)

5 kasekohits van Gliphoeve

1. Een Pot Met Bonen (Oh Marie) van Lieve Hugo

Lieve Hugo (1934), oftewel Julius Theodoor Hugo Uiterloo, wordt beschouwd als de grondlegger van de kaseko. Hij wordt daarom ook wel King of Kaseko genoemd. Hij begon ooit als drummer en percussionist van Orchestra Washboard. Nadat hij naar Nederland verhuisde (hij ging in Gliphoeve wonen), richtte hij zich op zijn solocarrière en zijn band Happy Boys. Een van zijn grootste hits was 'Een Pot Met Bonen (Oh Marie)'. Lieve Hugo overleed in 1975 op veertigjarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker.

2. Akoeba van Happy Boys

Happy Boys startte in 1974 als begeleidingsband van Lieve Hugo. Na zijn overlijden ging de band zonder hem door. De nieuwe bandleider werd Stan Lokhin en meerdere leden van de groep namen de vocalen voor hun rekening. Na eerder geweigerd te hebben, voegde ook een neef van Lieve Hugo, Edgar Burgos, zich bij de groep. Ter ere van Lieve Hugo maakten ze het nummer 'Memoria Foe Iko'. Hun muziek bevat veel latin- en reggaeklanken, zoals het nummer 'Akoeba'.

3. Iene Miene Mutte van Max Nijman

Max Nijman (1941) is de enige echte ‘Godfather van het Surinaamse lied’. Op zestienjarige leeftijd brak hij door in Suriname. In Nederland bracht hij meer dan dertig Surinaamse klassiekers uit zoals 'Farawè', 'Adjosi' en 'Iene Miene Mutte'. Zijn stijl varieerde van kaseko, soul en latin tot reggae. Voor zijn buitengewone historische bijdrage aan het Surinaamse erfgoed ontving hij de hoogste onderscheiding van zijn geboorteland: Grootofficier in de Ere-Orde van de Palm.

4. If Joe Fas Mie van Oscar Harris & The Twinkle Stars

The Twinkle Stars zijn in 1965 opgericht met leadzanger Oscar Harris en Billie Jones. Hun stijl veranderde in de loop der tijd: de groep speelt eerst beat en latin, maar later combineerden ze succesvol soul en funk met de Surinaamse kaseko. Ze zijn bekend geworden met nummers zoals 'Try a Little Love' en 'Soldier's Prayer'. Oscar besloot een solocarrière te starten, maar hij bleef nog regelmatig met The Twinkle Stars nummers opnemen zoals 'If Joe Fas Mie'.

5. Kijk Kijk (zo een mooie meid) van The Funmasters

The Funmasters werden in 1978 opgericht door onder anderen Iwan Esseboom. De groep wilde een ander geluid en ritme neerzetten dan het bestaande kaseko. De band is befaamd om hun hilarische videoclips, zoals bij het nummer 'Kijk Kijk (zo een mooie meid)'.