De radio- en webdocumentaire ‘Gliphoeve – een vergeten strijd’ duikt in het roemruchte verleden van de flat Gliphoeve in Amsterdam-Zuidoost: de wijk die toen nog alleen bekendstond als de Bijlmer. Het kraken van Gliphoeve was een van de eerste uitingen van zwart activisme in Nederland.

radiodocumentaire

In de zomer van 1974 kraakt een groep Surinaamse activisten bijna honderd woningen in Gliphoeve. Het betonnen complex groeit daarna uit tot de meest Surinaamse plek van Nederland. Chaos en gezelligheid overheersen in het hart van de Amsterdamse Bijlmer. Tot de heroïne zijn intrede doet en Gliphoeve verandert in een no-goarea. Voormalig bewoners en activisten halen herinneringen op aan woelige tijden. Wat heeft de strijd van toen opgeleverd?

uitzending: zondag 10 september, 21.00 uur in Radio Doc, NPO Radio 1

webdocumentaire

Gliphoeve staat nog altijd overeind, maar heeft na een grootscheepse renovatie in 1984 een andere naam (Gravenstein) en een tweede leven gekregen. Vijf sprekers uit de radiodocumentaire keren terug naar de flat waar ze nog altijd een band mee hebben. De beelden worden ondersteund door audio en extra achtergrondinformatie.

De webdocumentaire wordt op vrijdag 25 augustus 21.00 uur gelanceerd tijdens Bijlmerbios, de openluchtbioscoop onder metrostation Kraaiennest, en is daarna hier online te bekijken. Bekijk alvast de trailer hieronder.

'We hebben laten zien dat we niet met ons lieten sollen'

colofon radiodocumentaire

regie en montage Daan Dekker en Maartje Duin; soundscapes/ muziekadvies Bente Hamel en Gerrit Kalsbeek; techniek Arno Peeters; eindredactie Anton de Goede; productie Sanne van der Peijl; advies Nicole Terborg

met steun van het NPO Fonds

colofon webdocumentaire

beeldregie Jaasir Linger; camera Koen Berkhout; beeldmontage Nick Eckhardt; audio Maartje Duin; tekst Daan Dekker en Veerle van der Gracht; ontwerp Robin Verdegaal en Merel Raven; webredactie Veerle van der Gracht; eindredactie Bella Boender; productie Sharon de Vries; communicatie Eline van Beek

met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK)