Afleveringen

Afleveringen

In de serie Goed Volk reist de Vlaamse kok Jeroen Meus de wereld rond. Hij trekt langs intrigerende leefgemeenschappen waarvan hij de ziel blootlegt in de keuken. Lees hier meer over alle afleveringen.

afleveringen

Aflevering 1: Jeroen in het bordeel (vrijdag 16 maart)

Nevada is de enige Amerikaanse staat waar prostitutie legaal is. In tal van verlaten stadjes vind je er kleurrijke bordelen waar vrouwen van verschillende nationaliteiten samenwerken en leven. Meus beseft dat er maar één manier is om bij Bella's Hacienda Ranch in Wells niet-betalend binnen te komen: via de achterdeur van de keuken, als kok. Zo leert hij alles over het leven in het bordeel, met en zonder klanten.

Lees meer →

Aflevering 2: Jeroen bij de gebroeders Verbaere (vrijdag 23 maart)

In Berthen, een klein dorpje in Frans-Vlaanderen, ontmoet Meus vier oudere broers die nooit getrouwd zijn en nog steeds samen op de ouderlijke boerderij wonen. De Verbaeres pakken het huishouden aan zoals ze dat geleerd hebben in hun kindertijd. Tussen de soep en de aardappelen geven ze Meus hun unieke kijk op het leven mee.

Lees meer →

Aflevering 3: Jeroen bij de hutterieten (vrijdag 30 maart)

Meus logeert bij de Crystal Spring hutterietenkolonie in Manitoba, Canada, waar 182 mannen, vrouwen en kinderen afgezonderd van de buitenwereld en in gemeenschap van goederen samenleven en allemaal hun steentje bijdragen. Alle leden van de protestantse geloofsgemeenschap eten driemaal per dag met elkaar. De huizen hebben geen eigen keuken, zodat de centrale keuken - waarin Meus meedraait - het hart van de kolonie vormt.

Lees meer →

Aflevering 4: Jeroen bij het Vreemdelingenlegioen (vrijdag 6 april)

In het basiskamp van het Vreemdelingenlegioen in Castelnaudary worden mannen van over de hele wereld klaargestoomd voor een missie. Meus leert er een aantal rekruten kennen. Voor ze zichzelf ‘légionnaire’ mogen noemen, moeten ze enkele loodzware weken doorstaan. Vers voedsel is dan geen prioriteit. Meus bedenkt een andere manier om het vertrouwen van de mannen te winnen.

Lees meer →

Aflevering 5: Jeroen bij de boksers van Cuba... en hun moeders (vrijdag 13 april)

Cuba is één van de meest succesvolle landen in de olympische boksgeschiedenis. Hoe komt het dat Cubanen zo goed zijn? En hoe volgen ze een sportdieet in een land waar soms weinig meer dan kip, bonen en rijst te vinden is? Meus trekt met zijn vragen naar de Trejo Gym in Havana en leert er enkele boksers kennen die er dagelijks voor een betere toekomst trainen. Hij ontmoet ook de moeders die zich inzetten voor de carrières van hun zonen.

Lees meer →

Aflevering 6: Jeroen op het eiland Foula (vrijdag 20 april)

Foula is één van de meest afgelegen, onherbergzame eilanden van Groot-Brittannië en Europa. Op het eiland van twaalf vierkante kilometer staat slechts een tiental huizen en winkels zijn er niet. De bewoners trotseren barre weersomstandigheden. Meus komt te weten hoe ze dat harde leven doorstaan en waarom ze dit opzoeken.

Aflevering 7: Jeroen op de Zuidfoor (vrijdag 27 april)

Forains, kermismensen, vormen een besloten gemeenschap en beschouwen de stad waar zij op dat moment met hun attracties staan als hun thuis. Meus belandt via de eetkraam van Marco Delforge in de ‘backstage’ van de Zuidfoor in Brussel en leert er een bijzondere levenswijze kennen.

Aflevering 8: Jeroen bij de chassidische joden van Antwerpen (vrijdag 4 mei)

In Antwerpen wonen ongeveer 20.000 joden, onder wie 5000 chassidim, doorgaans in het zwart gekleed en met keppeltje en pijpenkrullen. Ze houden zich aan de Kasjroet, het geheel van spijswetten dat bepaalt wat ze wel en niet mogen eten. Jeroen krijgt de uitzonderlijke kans om bij de familie Hoffman, traiteurs en restauranthouders, meer te weten te komen over hun bijzondere eetgewoontes en wat het voor hen betekent om jood te zijn.

vanaf vrijdag 16 maart, 20.25 uur, NPO 3