Afleveringen

In de serie Goed volk reist de Vlaamse kok Jeroen Meus de wereld rond. Hij trekt langs intrigerende leefgemeenschappen waarvan hij de ziel blootlegt in de keuken. Lees hier meer over alle afleveringen. Ze zijn tot 10 dagen na uitzending te bekijken.

Serie 1

Aflevering 1: Jeroen bij de cowboys

Vanuit kookhuifkar van cowboykok Charlie probeert Jeroen door te dringen in de harde wereld van de laatste echte cowboys. Het Wilde Westen bestaat nog. In het spoor van de cowboys van de Tongue River Ranch trekt Jeroen Meus de Texaanse prairie op om de nieuwe kalveren te tellen. Centraal in het kamp staat de kookhuifkar van cowboykok Charlie. Vanuit zijn mobiele keuken probeert Jeroen door te dringen in de harde wereld van de laatste echte cowboys.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 2: Jeroen bij de sumoworstelaars

Jeroen krijgt de uitzonderlijke eer om een week lang de eetgewoontes van de leden van de sumoworstelaars van de Tamanoi-stal in Tokio te bekijken. Ze zijn gehuld in mysterie. Het zijn sterren met een heldenstatus, die wordt versterkt door hun Spartaanse levensstijl. Ze laten zich leiden door eeuwenoude tradities en voor ons westerlingen onbegrijpelijke regels en erecodes. Via de keuken vangt hij een glimp op van deze unieke subcultuur.\

Ga naar de aflevering →

Aflevering 3: Jeroen in het koudste dorp

Februari 2014. Het wordt er gemakkelijk -60°C. Simpele dingen zoals ademen en wandelen zijn er moeilijk. Het leven is er keihard. En toch zijn er mensen die in Oymyakon wonen; het koudste dorp ter wereld. Hoe overleven zij? Wat eten ze? En waarom kiezen ze ervoor om in de diepvries van de planeet te leven? Jeroen gaat in het ijskoude hart van Siberië op zoek naar antwoorden.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 4: Jeroen het rusthuis

Jeroen liet zich een week lang onderdompelen in het dagelijkse leven van rusthuis Sint Anna in Berchem. Het resultaat is een ontluisterend en ontroerend beeld van gewone mensen tijdens het laatste hoofdstuk van hun leven.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 5: Jeroen in de townships

Jeroen dwaalt rond in Langa, de oudste township van Kaapstad. De apartheid is in Zuid-Afrika officieel al jaren opgedoekt. Maar toch blijven grote delen van de zwarte bevolking samenleven in wijken die vaak als de gevaarlijkste ter wereld worden bestempeld. In het spoor van Zola, de eigenares van een eetkraam, leert Jeroen Langa kennen.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 6: Jeroen bij de vissers

Op het Noorse eiland Røst bezoekt Jeroen een gemeenschap die, net als hun Vikingvoorouders, nog steeds nauw is verbonden met de zee. In 1003 staken de Vikingen al de Atlantische oceaan over en ontdekten ze er Amerika. Ze konden die reis maken omdat ze stokvis aten. Nu, meer dan 1000 jaar later, wordt stokvis nog steeds op dezelfde manier gemaakt.

Ga naar de aflevering →

Serie 2

Aflevering 1: Jeroen in het bordeel

Nevada is de enige Amerikaanse staat waar prostitutie legaal is. In tal van verlaten stadjes vind je er kleurrijke bordelen waar vrouwen van verschillende nationaliteiten samenwerken en leven. Meus beseft dat er maar één manier is om bij Bella's Hacienda Ranch in Wells niet-betalend binnen te komen: via de achterdeur van de keuken, als kok. Zo leert hij alles over het leven in het bordeel, met en zonder klanten.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 2: Jeroen bij de gebroeders Verbaere

In Berthen, een klein dorpje in Frans-Vlaanderen, ontmoet Meus vier oudere broers die nooit getrouwd zijn en nog steeds samen op de ouderlijke boerderij wonen. De Verbaeres pakken het huishouden aan zoals ze dat geleerd hebben in hun kindertijd. Tussen de soep en de aardappelen geven ze Meus hun unieke kijk op het leven mee.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 3: Jeroen bij de hutterieten

Meus logeert bij de Crystal Spring hutterietenkolonie in Manitoba, Canada, waar 182 mannen, vrouwen en kinderen afgezonderd van de buitenwereld en in gemeenschap van goederen samenleven en allemaal hun steentje bijdragen. Alle leden van de protestantse geloofsgemeenschap eten driemaal per dag met elkaar. De huizen hebben geen eigen keuken, zodat de centrale keuken - waarin Meus meedraait - het hart van de kolonie vormt.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 4: Jeroen bij het Vreemdelingenlegioen

In het basiskamp van het Vreemdelingenlegioen in Castelnaudary worden mannen van over de hele wereld klaargestoomd voor een missie. Meus leert er een aantal rekruten kennen. Voor ze zichzelf ‘légionnaire’ mogen noemen, moeten ze enkele loodzware weken doorstaan. Vers voedsel is dan geen prioriteit. Meus bedenkt een andere manier om het vertrouwen van de mannen te winnen.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 5: Jeroen bij de boksers van Cuba... en hun moeders

Cuba is één van de meest succesvolle landen in de olympische boksgeschiedenis. Hoe komt het dat Cubanen zo goed zijn? En hoe volgen ze een sportdieet in een land waar soms weinig meer dan kip, bonen en rijst te vinden is? Meus trekt met zijn vragen naar de Trejo Gym in Havana en leert er enkele boksers kennen die er dagelijks voor een betere toekomst trainen. Hij ontmoet ook de moeders die zich inzetten voor de carrières van hun zonen.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 6: Jeroen op het eiland Foula

Foula is één van de meest afgelegen, onherbergzame eilanden van Groot-Brittannië en Europa. Op het eiland van twaalf vierkante kilometer staat slechts een tiental huizen en winkels zijn er niet. De bewoners trotseren barre weersomstandigheden. Meus komt te weten hoe ze dat harde leven doorstaan en waarom ze dit opzoeken.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 7: Jeroen op de Zuidfoor

Forains, kermismensen, vormen een besloten gemeenschap en beschouwen de stad waar zij op dat moment met hun attracties staan als hun thuis. Meus belandt via de eetkraam van Marco Delforge in de ‘backstage’ van de Zuidfoor in Brussel en leert er een bijzondere levenswijze kennen.

Ga naar de aflevering →

Aflevering 8: Jeroen bij de chassidische joden van Antwerpen

In Antwerpen wonen ongeveer 20.000 joden, onder wie 5000 chassidim, doorgaans in het zwart gekleed en met keppeltje en pijpenkrullen. Ze houden zich aan de Kasjroet, het geheel van spijswetten dat bepaalt wat ze wel en niet mogen eten. Jeroen krijgt de uitzonderlijke kans om bij de familie Hoffman, traiteurs en restauranthouders, meer te weten te komen over hun bijzondere eetgewoontes en wat het voor hen betekent om jood te zijn.

Ga naar de aflevering →