Gothrecht

over deze podcast

Gothrecht is een fictie podcast geschreven en geregisseerd door Pepijn Lanen (Faberyayo) met Georgina Verbaan en Achmed Akkabi in de hoofdrollen. Een episch en absurdistisch audiodrama, bestaande uit zes delen vol muziek en theatrale onderbrekingen.

In deze podcast volgt de luisteraar de jonge Goth-vrouw Brinta die zich voor de liefde een weg baant uit het eigenaardige ‘Pierre Bokma-complex’. Je volgt Brinta’s verhaal door de ogen van de alwetende verteller (Pepijn Lanen) afgewisseld met dialogen tussen verschillende personages - vertolkt door o.a. Georgina Verbaan, Achmed Akkabi, Annet Malherbe, Herman Koch, Monica Geuze, Ruben Nicolai, Pierre Bokma, Shahine el Hamus en nieuwkomer Zoë Sabajo.

Deze meeslepende audioserie is naast een coming-of-age-verhaal ook een romantische actiecomedy met zombies, niet gespeend van sociaal commentaar. Dit alles in de voor vele herkenbare setting van het kantoorleven.

'Het is een fictionele podcastserie in de traditie van specifiek Nederlandse wringende en vervreemdende humor: de tijden worden duisterder en de mensen alleen maar zuurder, maar daarom valt er ook meer te lachen. Humor is een serieuze zaak: wat men maar al te vaak vergeet.'

Pepijn Lanen

twee creatieve disciplines

Het idee voor Gothrecht is ontstaan tijdens een studiosessie in 2016, toen Pepijn samen met Hugo van de Poel (Stippenlift) aan een vervolg op het album Chaos in het Universum werkte. Lanen verlangde naar iets dat het medium ‘album’ zou ontstijgen en probeert met deze podcast de twee creatieve disciplines van het muziek maken en verhalen vertellen op een andere manier samen te brengen. 

Gothrecht is voorzien van bijzondere muzikale intermezzo’s en ondersteuning. De podcast bevat 12 originele tracks van Faberyayo & Stippenlift die later als volledig album zullen worden uitgebracht. De soundtrack van de podcast is verzorgd door Betonkust.

taalkunst

Zoals men inmiddels van Lanen gewend is, zit ook Gothrecht vol met taalkundige vondsten, originele woordkeuzes en humoristische spitsvondigheden. Dit geeft de podcast, los van de originele inhoud, een zeer authentiek en onderscheidend karakter. Voor zijn taalvirtuositeit ontving Lanen eerder dit jaar de prestigieuze Lennaert Nijgh Prijs.

Gothrecht is een productie van de VPRO samen met Palentino Media en NPO Radio 1, met steun van het NPO-fonds.