bekijk online

De grote geschiedenis quiz 2016

bekijk online

De grote geschiedenis quiz 2016

Voor de 15e keer organiseren NTR en VPRO, in samenwerking met Historisch Nieuwsblad en NRC Handelsblad, De Grote Geschiedenisquiz. In deze quiz geen vragen naar pietluttige feitjes maar vragen en antwoorden die inzicht in geschiedenis vereisen en verschaffen.

De vragen worden ook dit jaar ingeleid door Joost Karhof met bijzondere verhalen, filmpjes en voorwerpen. Er doen vijf teams van drie personen mee aan de quiz. Elk team bestaat uit een winnaar van de schriftelijke voorronde van Historisch Nieuwsblad, NRC Handelsblad en de site www.ggq.nl en twee bekende Nederlanders. Dit is nieuw, want tot nu toe namen steeds vier teams van bekende Nederlanders het op tegen een team met winnaars van de voorronde. Dat bleek vaak een ongelijke strijd: de onbekende Nederlanders wonnen bijna altijd. Met de nieuwe samenstelling is er meer kans op een spannende strijd.

Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken

Vorig jaar baarden satirici Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken, met hun collega Diederik Smit, opzien met een bijna vlekkeloos optreden in De Grote Geschiedenisquiz. Ze gingen tenslotte nipt onderuit in de finaleronde tegen de winnaars van de voorronde. Nu zijn Nederkoorn en Kocken terug. Aan het eind van iedere ronde hebben zij de taak om met behulp van een aantal beslissende vragen te bepalen welk team er verder mag en welk niet.

toelichting van de Geschiedenisleraar van het jaar

Eind 2015 werd Martijn Vermeulen van het Pax Christi College in Beneden-Leeuwen in het Rijksmuseum verkozen tot Geschiedenisleraar van het jaar. Martijn Vermeulen zal in de quiz een aantal van de antwoorden op de vragen toelichten.

de locatie

Voor het eerst vindt De Grote Geschiedenisquiz plaats in Haarlem: in de imposante turbinehal van de Lichtfabriek, de voormalige gas- en elektriciteitscentrale van Haarlem.

speciale online jubileumquiz

Als aanvulling op het televisieprogramma wordt een online jubileumquiz gelanceerd. Het spel staat vóór de uitzending ('ronde 1') volledig in het teken van vragen uit de voorgaande edities van De Grote Geschiedenisquiz. Na de uitzending ('ronde 2') wordt verder ingegaan op vragen uit De Grote Geschiedenisquiz 2016. Met beide rondes zijn mooie prijzen te winnen.

advertentie