Kinderen krijgen verandert je leven ingrijpend en voorgoed. Wat doet dat met je hormonen, en wat doen die vervolgens met jou? Hier een vijftal kijk- en leestips die er licht op werpen.

De Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap, en volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos komen ook vaders er niet onderuit: het zorgbrein wordt geactiveerd. Maar deze aflevering gaat, de titel zegt het al, natuurlijk vooral over de hersenen van (aanstaande) moeders. Die doen rare dingen, vertellen bekende ervaringsdeskundigen. NPO Focus heeft er een dossier bij: wat doet een zwangerschap met je brein?

Je zou ze soms achter het behang willen plakken. Dat zou geen optimale zorg voor je kinderen zijn. Maar hoe moet het dan wel? In dit interview zegt Peter Bos er interessante dingen over. Daarna gaat hij in op de invloed die hormonen hebben op het gedrag van ouders die voor kleine kinderen zorgen, en hoe hij dat onderzoekt. 

Sommige mannen lijken zelf wel zwanger als hun partner een kind draagt, inclusief misselijkheid. Zijn hun hormonen ze aan het voorbereiden op hun rol als vader? Het is een van de vele vragen waarover kinderpsychologe Laverne Antrobus zich buigt in de BBC-documentaire Biology of Dads. Een documentaire van 59 minuten uit 2013. De beeldkwaliteit is niet al te best, maar de inhoud wel.

Oxytocine staat bekend als het knuffelhormoon. Snuif er wat van op en je krijgt op slag meer vertrouwen in je medemens, gaat het verhaal. Maar dat blijkt gebaseerd te zijn op wankel bewijs, kun je lezen in dit artikel in The Atlantic. Bovendien: oxytocine kan ook juist wantrouwen bevorderen. 'Biologically, this makes sense. Experimentally, it's a pain in the ass.'

Je bent wat je voelt, en je voelt wat je hormonen je opdragen. Dat is te simplistisch natuurlijk. Maar hoe zit het dan wel, en hoe is dat te onderzoeken? Peter Bos licht een tipje van de sluier op in dit artikel.