Nadine Akkerman ziet zichzelf als detective van wat onbeschreven is in de geschiedenis. Ze ontdekte veel over vrouwelijke spionnen in de zeventiende eeuw.

Heb je de vijfde aflevering van Grote vragen gezien en wil je meer weten? Hier zit je goed. Kom je juist voor die aflevering? Kijk 'm op NPO Start.

in deze aflevering

Rob van Hattum en Nadine Akkeman bezoeken samen de National Archives in Londen waar Akkerman maanden heeft doorgebracht om de oude geheime brieven te doorgronden. In Boston ontmoeten ze samen Jana Dambrogio die speciale geheime brievenvouwtechnieken bestudeert. De oude brieven bevatten een soort papieren boobytraps waarmee de ontvanger kon zien of de brief onderweg was opengemaakt. 

Akkerman wilde heel graag een echte spion ontmoeten en kreeg de kans om voormalig hoofd van de Britse inlichtingendienst MI5, Dame Stella Rimington, te spreken. Zij staat model voor het karakter M uit de James Bond films en weet als geen ander wat het is om een vrouwelijke spion te zijn. Daarnaast een ontmoeting met historicus Nathalie Zemon Davis, de grote inspiratiebron voor Akkerman omdat zij uit haar boeken leerde hoe je uit ongebruikelijke bronnen van gewone mensen bijzondere historische verhalen kunt reconstrueren.