Yora Rienstra kijkt in de serie Half Holland in crisis, naar de gevolgen van de klimaatcrisis, de vluchtenlingenopvangcrisis en de personeelscrisis.

Net als veel andere Nederlanders maakt Yora zich zorgen over de toekomst: hoe overleven haar kinderen op een planeet die steeds warmer wordt? Is er voldoende ziekenhuispersoneel voor als ze zelf ziek wordt? En hoe kan het dat zo’n welvarend land als Nederland niet in staat is om vluchtelingen op te vangen?

Met een open vizier reist Yora dwars door Nederland en vertelt de verhalen van slachtoffers, activisten én mensen die juist voordeel halen uit een crisis.

over Half Holland in crisis

In Half Holland in crisis gaat Yora op pad met leden van Extinction Rebellion die het vliegveld in Eindhoven hebben bezet en bezoekt ze hoteleigenaar Claudia in Valkenburg - haar hotel is nog steeds in opbouw na de overstroming in de zomer van 2021.

Terwijl twee Syrische broers van opvang naar opvang gaan, neemt Yora een kijkje achter de schermen bij de IND waar het medewerkers soms zwaar valt om over het lot van een vluchteling te moeten beslissen.

Ook ontmoet ze Nancy, een verpleegkundige, die niet aan het werk mag omdat ze ongedocumenteerd is. Ondertussen worden zorgmedewerkers uit Indonesië ingevlogen om de tekorten in de zorg te dichten. In de wereld van de piepjonge cryptohandelaar Joep is van tekorten geen sprake. 

Wat Half Holland in crisis vooral duidelijk maakt is dat we er allemaal mee te maken hebben. Yora vraagt zich af wat ze zelf kan doen? Waar liggen de oplossingen? Of gaan we uiteindelijk allemaal naar de haaien?

aflevering 1

In de eerste aflevering gaat Yora op pad met leden van Extinction Rebellion tijdens de bezetting van vliegveld Eindhoven. Op de woonboot van milieuactivist Pippi komt ze ook Jelle de Graaf tegen, die zich in een uitzending van Beau vastplakte aan de talkshowtafel om aandacht te vragen voor het klimaat. Tijdens een training over vertragingstechnieken leert Yora hoe je het de politie moeilijk kunt maken tijdens een demonstratie. Het hotel van Claudia in Valkenburg is na de verwoestende overstromingen van 2021 nog steeds in opbouw. Ondertussen plaatsen bewoners schotten in hun tuin om het kolkende water de volgende keer tegen te houden. Dat verzet ook andere vormen kent, bewijst Jacqueline. Zij helpt mensen met investeren in start-ups die klimaattechnologie ontwikkelen en verdient daar zelf ook aan. Op het Brabantse platteland wordt de populaire tractorrace Trekkertrek in haar voortbestaan bedreigd. De lokale jeugd is not amused.

aflevering 2

In de tweede aflevering van Half Holland in crisis volgt Yora Rienstra de twee broers Abdel Alhamed en Saddam, die vanuit Syrië lopend naar Nederland zijn gevlucht en hopen op een verblijfsvergunning.  Ze hebben maar een doel: ook hun ernstig zieke moeder naar Nederland laten overkomen. Yora is op bezoek bij de IND waar medewerkers Eva en Sietske mede over het lot van asielzoekers beslissen. De grens tussen wel of niet mogen blijven is flinterdun en het werk valt de IND-medewerkers soms zwaar. Ondertussen vangen Dirk en Pauline thuis Oekraïense vluchtelingen op en mag Yora een rondje meerijden in een van de tanks van Dirk, die als hobby legervoertuigen verzamelt. Voor ondernemer Tom blijkt de vluchtelingenopvangcrisis een lucratieve business. Hij verhuurt panden aan het COA en hoopt een pas aangekocht pannenkoekenrestaurant binnenkort ook in te richten als noodopvang.

aflevering 3

In aflevering drie van Half Holland in crisis duikt Yora Rienstra in de oorzaken en gevolgen van de personeelscrisis. In het ziekenhuis in Den Bosch legt klinisch geriater Esther Cornegé-Blokland uit dat ze steeds vaker verwaarloosde ouderen ziet binnenkomen op haar afdeling, vanwege tekorten in de thuiszorg. Zoals patiënt Annie, die herstellende is van een gebroken bekken maar die niet kan doorstromen naar een verpleeghuis. Annie’s mantelzorgers kunnen de zorg thuis niet meer aan en zijn ten einde raad.

Onderzoeker Anna Newen legt uit waarom Nederlandse jongeren vaak hun neus ophalen voor slecht betaalde banen in de zorg en het onderwijs, en welke rol social media daarbij speelt. Verpleegkunde student Nancy is dochter van Ghanese migranten en is zelf geboren in Amsterdam. Ze woont al twintig jaar in Nederland en wil graag aan het werk, maar mag dat niet omdat ze niet wordt erkend als Nederlands staatsburger. Ondertussen vliegen de Waalwijkse ondernemers Stef van Bladel en Michel van den Hoven verplegend personeel in vanuit Indonesië en zien dat als een verdienmodel. 

Aannemer Peter Meerman denkt dé oplossing te hebben voor de personeelstekorten in de bouw; een baan én een huis voor jonge bouwvakkers. Self made Tik Tok-influencer Joep Gerla peinst ondertussen niet over een baan in de zorg of de bouw. Hij verdient bakken met geld met de handel in crypto en wordt in de toekomst liever filantroop. Theo neemt het heft in eigen handen tijdens het leggen van zonnepanelen. Hij huurt een jongen zonder versblijfsvergunning in via vluchtelingenwerk. 

aflevering 4

In de laatste aflevering van Half Holland in crisis onderzoekt Yora Rienstra of er al impactvolle oplossingen bestaan voor de verschillende crises. Of is aanpassen het devies? Op een aardbol die steeds warmer wordt, ondergaat de nieuwste lichting mariniers een speciale training tegen de hitteziekte, en op de boerderij van de familie Van Buuren krijgt Yora uitleg over hun autarkische levensstijl.

Yora Rienstra rijdt een dagje achter het marcherende elitekorps aan dat in de toekomst beter tegen extreme omstandigheden bestand hoopt te zijn. De familie Van Buuren is door hun autarkische levensstijl veel ongevoeliger voor schommelende energieprijzen en voedseltekorten, maar dan moet je wel zelf je kippen durven te slachten. 

Schrijver Jaap Tielbeke legt uit dat we allemaal al heel lang gewaarschuwd zijn. In het rapport Grenzen aan de groei van De club van Rome werd in 1972 al alarm geslagen, maar decennia lang staken we massaal onze koppen in het zand. En dat is precies wat Yora ook doet, tijdens een sessie klimaattherapie in de bossen van Soest. Op zoek naar wat verlichting en als medicijn tégen de moedeloosheid.

over Yora Rienstra

Yora Rienstra (1981) is cabaretier en programmamaker. Ze studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. Yora maakte zes theaterprogramma’s en was tot 2019 vaste presentator van het BNNVARA-programma Rambam. In 2021 maakte ze voor de VPRO de documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs. Nadat ze eerder in persoonlijke verhalen áchter de woningcrisis dook in de VPRO-serie Half Holland dakloos (2022), is de televisiemaker dit voorjaar terug met nog meer crises.

meer programma's met Yora Rienstra