Eind mei komt Yora Rienstra met de serie Half Holland in crisis, over de gevolgen van de klimaatcrisis, de vluchtenlingenopvangcrisis en de personeelscrisis.

Net als veel andere Nederlanders maakt Yora zich zorgen over de toekomst: hoe overleven haar kinderen op een planeet die steeds warmer wordt? Is er voldoende ziekenhuispersoneel voor als ze zelf ziek wordt? En hoe kan het dat zo’n welvarend land als Nederland niet in staat is om vluchtelingen op te vangen?

Met een open vizier reist Yora dwars door Nederland en vertelt de verhalen van slachtoffers, activisten én mensen die juist voordeel halen uit een crisis.

over Half Holland in crisis

In Half Holland in crisis gaat Yora op pad met leden van Extinction Rebellion die het vliegveld in Eindhoven hebben bezet en bezoekt ze hoteleigenaar Claudia in Valkenburg - haar hotel is nog steeds in opbouw na de overstroming in de zomer van 2021.

Terwijl twee Syrische broers van opvang naar opvang gaan, neemt Yora een kijkje achter de schermen bij de IND waar het medewerkers soms zwaar valt om over het lot van een vluchteling te moeten beslissen.

Ook ontmoet ze Nancy, een verpleegkundige, die niet aan het werk mag omdat ze ongedocumenteerd is. Ondertussen worden zorgmedewerkers uit Indonesië ingevlogen om de tekorten in de zorg te dichten. In de wereld van de piepjonge cryptohandelaar Joep is van tekorten geen sprake. 

Wat Half Holland in crisis vooral duidelijk maakt is dat we er allemaal mee te maken hebben. Yora vraagt zich af wat ze zelf kan doen? Waar liggen de oplossingen? Of gaan we uiteindelijk allemaal naar de haaien?

aflevering 1
In de eerste aflevering gaat Yora op pad met leden van Extinction Rebellion tijdens de bezetting van vliegveld Eindhoven. Op de woonboot van milieuactivist Pippi komt ze ook Jelle de Graaf tegen, die zich in een uitzending van Beau vastplakte aan de talkshowtafel om aandacht te vragen voor het klimaat. Tijdens een training over vertragingstechnieken leert Yora hoe je het de politie moeilijk kunt maken tijdens een demonstratie. Het hotel van Claudia in Valkenburg is na de verwoestende overstromingen van 2021 nog steeds in opbouw. Ondertussen plaatsen bewoners schotten in hun tuin om het kolkende water de volgende keer tegen te houden. Dat verzet ook andere vormen kent, bewijst Jacqueline. Zij helpt mensen met investeren in start-ups die klimaattechnologie ontwikkelen en verdient daar zelf ook aan. Op het Brabantse platteland wordt de populaire tractorrace Trekkertrek in haar voortbestaan bedreigd. De lokale jeugd is not amused.

aflevering 2
De grens tussen wel of niet mogen blijven is flinterdun en het werk valt de IND-medewerkers soms zwaar. Ondertussen vangen Dirk en Pauline thuis Oekraïense vluchtelingen op en mag Yora een rondje meerijden in een van de tanks van Dirk, die als hobby legervoertuigen verzamelt. Voor ondernemer Tom blijkt de vluchtelingenopvangcrisis een lucratieve business. Hij verhuurt panden aan het COA en hoopt een pas aangekocht pannenkoekenrestaurant binnenkort ook in te richten als noodopvang.

over Yora Rienstra

Yora Rienstra (1981) is cabaretier en programmamaker. Ze studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. Yora maakte zes theaterprogramma’s en was tot 2019 vaste presentator van het BNNVARA-programma Rambam. In 2021 maakte ze voor de VPRO de documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs. Nadat ze eerder in persoonlijke verhalen áchter de woningcrisis dook in de VPRO-serie Half Holland dakloos (2022), is de televisiemaker dit voorjaar terug met nog meer crises.

meer programma's van Yora Rienstra