In de tweede aflevering van Het Groot-Brittannië van... maken we kennis met de Schotse zangeres en theatermaakster Cora Bissett. Met haar maken we een tocht door een strijdlustig Schotland en gaan we op zoek naar het diepgewortelde gevoel van Schotse onafhankelijkheid.

'Scotland says No!'

'Schaamte', zo omschrijft Bissett haar gevoel als het referendum over de Schotse onafhankelijkheid in september 2014 op een 'nee' uitloopt. Ze is teleurgesteld in haar landgenoten. Haar gevoel van trots voor Schotland zit zo diep, dat ze niet begrijpt dat haar landgenoten de kans laten liggen. Toch gelooft ze dat de 'nee' ooit een 'ja' zal worden.

Volgens Bissett is de droom van onafhankelijkheid veel meer dan kortzichtig nationalisme. Ze ziet het als de enige manier om het land weer democratisch te laten zijn: 'we moeten zelf kunnen beslissen over ons migratiebeleid of de verdeling van de inkomsten uit grondstoffen van hier, ons niet de les door Londen laten lezen.'

Artieste met een boodschap

De Schotse identiteit is ook waar Bissett de inspiratie voor haar werk als theatermaakster en zangeres vandaan haalt. Zo maakt ze de theatervoorstelling Glasgow Girls, over Schotse meisjes en vrouwen die in 2005 opkomen voor buurtgenoten die het land worden uitgezet als gevolg van het Britse asielbeleid. Het is gebasseerd op een waargebeurd verhaal. Ook zien we Bissett met trots haar lievelingsnummer Throw the 'R' away van The Proclaimers zingen. Een lied over het Schotse accent.

Bissett geeft in de tweede aflevering van Het Groot-Brittannië van... een persoonlijk kijkje in de ziel van een strijdlustig Schotland, in een decor van het prachtige Schotse landschap, alles overgoten met een muzikaal sausje.

Cora Bissett

cora bissett