Als oud-burgemeester Ken Livingstone zijn Londen laat zien, dan gaat het vooral over de mensen die er wonen. Hoe leefbaar is de uit de kluiten gewassen metropool nog voor de gewone man? In de eerste aflevering van Het Groot-Brittannië van... toont labour-politicus 'Red Ken' een stad die voor grote maatschappelijke uitdagingen staat.

De politicus Ken Livingstone

De gids in de eerste aflevering van Het Groot-Brittannië van... is er een met een interessante politieke loopbaan. Geboren en getogen in een working class familie en dito wijk van Londen, werkt Livingstone zich via lokale afdeling van de Labourpartij naar boven.

In de revolutionaire jaren zeventig is Livingstone leider van de Greater London Council: Een lokale politieke organisatie die logistieke en ifrastructurele problemen in de stad aanpakt. Daar zet hij de deuren open voor iedereen die niet uit de elite kwam en geen man was. Hij krijgt de bijnaam Red Ken, en is in die tijd dé tegenstander van Margaret Thatcher. Zij op haar beurt, schaft in 1986 de Cousil af, het is voor haar een ongewenst links bolwerk.

Overal waar Livingstone in Londen komt willen mensen met hem op de foto

Even probeert hij het als parlementariër voor Labour, maar al snel is hij het niet eens met de koers van de partij. Als hij zijn onvrede laat merken kan hij vertrekken.  In 2000 doet hij als onafhankelijk kandidaat mee aan de eerste directe burgemeestersverkiezingen. Hij wint en wordt burgemeester van de miljoenenstad. Hij is populair en Labour ziet hem graag terug. Onder de vlag van die partij wordt hij in 2004 herkozen. In 2008 en 2012 lukt hem dat niet en wordt hij verslagen door Boris Johnson. Kijk naar hoe deze onafhankelijke geest zijn stad laat zien.

Extra clip: Ken Livingstone in London Zoo

Oud-burgemeester Ken Livingstone heeft een bijzondere band met de dierentuin van Londen. De Zoo speelt in zijn jeugd zelfs een belangrijke rol in de richting die zijn carrière aanneemt. In deze extra video vertelt hij hierover, exclusief online.