Aflevering 2

Hoe jezelf te verliezen

Om écht te voelen dat je leeft, moet je jezelf helemaal laten gaan. Maar hoe voorkom je dat je uit de bocht vliegt als je de remmen loslaat?

Het leven, een gebruiksaanwijzing, aflevering 2: Hoe jezelf te verliezen
Te horen in Radio Doc, zondag 25 september na 21.40 uur op Radio NPO 1 en vanaf 23 september online.

Abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

In de aflevering Hoe jezelf te verliezen vertellen twee vrouwen over de meest intense periode in hun leven en de onvermijdelijke terugkeer naar de koude, saaie werkelijkheid. 

Gioia Fiorito is op haar 15de als bipolair gediagnosticeerd, maar haar vader heeft dat altijd verzwegen. Op haar 26ste kwam ze er per ongeluk achter door het dossier van de psychiater te lezen. Ze besloot de gekte bewust op te zoeken om te weten wat het is. Met alle consequenties van dien.

Maria Bovet (72) was ballerina. Ze zocht de grens op van wat fysiek mogelijk was, totdat ze niet meer verder kon en ook niet meer terug.

De korte dansvoorstelling Gioia ('levensvreugde') van House of Makers is gemaakt naar aanleiding van het verhaal van Gioia in de aflevering 'Hoe jezelf te verliezen?'. De performance laat de beelden uit haar verhaal tot leven komen, waardoor de psychose als lijfelijke ervaring zichtbaar en voelbaar wordt.

De voorstelling was in oktober 2016 te zien op het Oorzaken Festival bij de presentatie van Het leven, een gebruiksaanwijzing in De Brakke Grond, Amsterdam.

de makers van deze aflevering

Frederique Melman

Frederique Melman is schrijvend journalist en mediamaker. Ze maakt producties voor verschillende omroepen en schrijft voor de VPRO Gids
Ze heeft een voorliefde voor wetenschap en de onverwacht verrassende kanten van het dagelijks leven. 
Meewerken deed ze aan onder meer Plots en de 1Minuutjes (radio en televisie) en ze maakte meerdere series, waaronder Achterland (met kunstenaarscollectief Hiviniziki en Marten Minkema). Momenteel werkt ze aan de internationale televisieserie The Mind of the Universe.

Laura Stek

Laura Stek is radiomaker. Hoewel je nu eigenlijk audiomaker moet zeggen, want radio is ouderwets. Laura maakt lange audiodocumentaires bij OVT en schrijft reportages voor Vrij Nederland. Samen met Tjitske Mussche maakt ze sinds 2015 de podcast Ongesigneerd over anoniem design zoals lantaarnpalen en straatnaambordjes. Vanuit het geluid experimenteert ze ook met nieuwe vormen van storytelling via een webdocumentaire, installatie of live performance. Zo ontwikkelt ze voor Het leven: een gebruiksaanwijzing samen met House of Makers een heuse dansvoorstelling.