Aflevering 4

Hoe je niet schuldig te voelen

Mensen zonder schuldbesef worden psychopaten genoemd of monsters. Maar dit soort gewetenloze types zijn schaars. Veel vaker komt het voor dat mensen juist kampen met een overschot aan schuldgevoelens. Hoe daar vanaf te komen?

Het leven, een gebruiksaanwijzing, aflevering 4: Hoe je niet schuldig te voelen
In Radio Doc, 9 oktober na 21.40 uur op Radio NPO 1 en vanaf 7 oktober online.
Abonneer je op de podcast via iTunes of Stitcher, of via de rss-feed.

In deze aflevering proberen twee mensen hun geweten het zwijgen op te leggen.

Casper vindt de kreeft een van de mooiste dieren die er bestaan; niet eenvoudig als je kok bent dagelijks kreeften in kokend water moet gooien voor de optimale smaak. Om zijn schuldgevoel tegen te gaan heeft Casper een ritueel bedacht.

Als kind voelde Eva zich schuldig als ze naar cd’s luisterde, en dat ze wist dat al haar klasgenootjes gedood zouden worden door God. Ze groeide op als Jehova’s Getuige en kreeg daardoor een extreem besef mee van goed en fout. Inmiddels is Eva van haar geloof gevallen, maar de schuldgevoelens zijn niet verdwenen.

de makers van deze aflevering

Prosper de Roos

Prosper de Roos maakt radio- en audioverhalen, films en schrijft. Hij heeft filosofie aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd, en film en fotografie aan kunstacademie St. Joost in Breda. Veel werk is documentair en essayistisch, maar hij maakt ook fictie of een combinatie. Hij maakte radioverhalen voor o.a. Toendra, PlotsWoord.nl en Radio Doc. En films voor o.a. Holland Doc, NTR, SXSW en Best of IDFA on tour.

Anne de Vroomen

Anne de Vroomen is opgeleid als schrijvend journalist, maar kwam al snel bij de (digitale) televisie terecht, waar ze korte documentaires maakte voor Geschiedenis 24 en Holland Doc 24. In 2014 kwam ze als redacteur bij het audioplatform Woord terecht en daar heeft zij haar liefde voor audioverhalen ontwikkeld. Momenteel werkt Anne als videoredacteur bij vpro.nl, want ook visueel komt ze nog steeds graag aan haar trekken.