De hartverwarmende vijfdelige documentaireserie 'Het succes van de kringloopwinkel' laat zien dat de kringloop niet alleen qua spullen, maar ook qua mensen vol verborgen parels zit. Zo komen in de serie verschillende mensen aan bod, onder wie Mohammed, Gerda en Joost.

Mohammed werkte vroeger als taxichauffeur, maar toen hij in de bijstand belandde is hij aan de slag gegaan in de kringloopwinkel.

Hij werkte zich hier op tot kunst- en antiekkenner en ontdekte onlangs een echte Mondriaan en een Van Megeren tussen de kringloopspullen.

 

Leer Mohammed beter kennen →

Gerda stond 27 jaar als HBO docent kunstzinnige vorming voor de klas toen ze in een depressie terecht kwam. Ging werken in de kringloop Steenwijk en trok zichzelf via zeer talentvol etaleren weer omhoog.

Nu maakt ze design porselein.

 

Leer Gerda beter kennen →

Joost vond zijn bestemming in de fietsenwerkplaats van de kringloopwinkel. Hier probeert hij met succes zijn alcoholprobleem de baas te worden.

Op deze plaats krijgt hij veel ondersteuning van de andere ex-alcohollisten die daar werken.

 

Leer Joost beter kennen →

meer mensen uit de serie

Karin en Roelof

Zij nam hem mee naar de kringloop Steenwijk. Nu werkt het echtpaar samen., Het voelt alsof ze een eigen bedrijf hebben. Zo veel inzet geven ze er aan. 'S Avonds, thuis praten ze er nog over.

Tineke

Tineke werkt in Zeist. Met spullen uit grootmoeders tijd gaat ze naar tehuizen voor dementerende bejaarden en krijgt hen met die spullen via herinnering weer aan het praten en lachen. Ze is steun en toeverlaat voor een ieder in de winkel die even hulp nodig heeft.

Henk

Henk is baas van het restaurant in Steenwijk. Hij richtte het met spullen uit de winkel in als Engelse herenclub. Hij bedenkt de gerechten van banket via patat met schnitzel tot vega saté. En leert de mensen om hem heen het horeca vak.

Jolanda en Ineke

Jolanda en Ineke leiden de winkel in Steenwijk. Zij zijn van het doorvragen als mensen zich melden. Ze willen de echte problemen van mensen weten. En geven hen de boodschap mee... "gebruik de kringloop om uit je problemen te komen"

Karina

Karina is Armeense, was architect in de voormalige SU vluchtte naar Nederland. Nu maakt ze in Steenwijk van oude meubelen kinder stoeltjes en tafeltjes. Altijd volop versierd met bloemen, zeegezichten en landschappen. De winkel is haar nieuwe huis, zegt ze.

Trineke

Heeft in Steenwijk een Winkel van Sinkel. Knopen, stukjes band, breipennen etc. Alles aan fournituren wat je nodig zou kunnen hebben heeft ze. En zonder dat je gelijk een plastic verpakking met 40 knoopjes hoeft te kopen. Ze ziet in alles wel wat zodat haar winkel soms dicht groeit.

Wadhi

Wadhi komt uit Syrië, was manager van een mode concern maar moest vluchten. Hij zocht zijn heil in de winkel in Zeist om de Nederlandse cultuur en de taal te leren kennen. Nu is hij manager van de Amsterdamse winkel van zelfde keten als waar hij werkte voor hij moest vluchten.