aflevering 1 - de belofte

1 maart, 20.30 uur op NPO 2

Het zaad van Karbaat vertelt het verhaal van de meest befaamde vruchtbaarheidsarts tijdens de 70er en 80er jaren in Nederland, dokter Jan Karbaat , die zijn eigen zaad gebruikte om meer dan 65 van zijn patiënten te insemineren. Karbaat werd gezien als een pionier en progressieve baanbreker in de tijd, omdat hij niet alleen heteroseksuele koppels hulp bood, maar ook homoseksuele koppels en alleenstaande moeders. Voormalige patiënten en moeders van 'Karbaat-kinderen', vertellen over hun langgekoesterde kinderwens die hen hun ogen deed sluiten voor een dikwijls gruwelijke inseminatie behandeling, waar seksuele intimidatie soms deel van was. Tientallen jaren later, wordt Karbaat ervan verdacht zijn eigen zaad te hebben gebruikt en wordt hij voor de rechter gesleept. Een maand voor het vonnis, overlijdt de dokter. 

aflevering 2 - de nazaten

8 maart, 20.30 uur op NPO 2

De tweede aflevering van Het zaad van Karbaat laat zien hoe de Karbaat-kinderen omgaan met deze nieuw vergaarde genetische en emotionele erfenis. Middels hun persoonlijke verhaal en gevoelens wordt het nature vs nurture debat besproken. Nieuwe kinderen ontmoeten de groep voor het eerst en delen het innerlijke conflict van twee tegenstrijdige gevoelens - enerzijds een herkenning in en erkenning voor elkaar, maar anderzijds ook een aanzienlijke angst om de karaktereigenschappen te erven die hun vader bezat. Twee 'erkende' familieleden van Dokter Karbaat geven ons meer inzicht in wie hij was als persoon - zijn achtergrond, jeugd, en karakter. 

aflevering 3 - vloeibare liefde

15 maart, 20.30 uur op NPO 2

De serie sluit af met het verhaal van één van Karbaats favoriete donoren, die trachtte onsterfelijk te worden door meer dan 200 donorkinderen te verwekken. We zien dat Karbaat zeer onnauwkeurig en nalatig was in het selecteren van zijn donoren, en hij onder andere werkte met donoren met genetische ziektes. Het eerste internationale Karbaat-kind wordt gevonden en ontmoet de groep in Nederland. Meer soortgelijke zaken van dokters die hun eigen zaad gebruikten komen aan het licht, hetgeen het verhaal universeler maakt dan verwacht.