Himmlers hersens heten Heydrich (1)

De violist werd moordenaar

In de eerste aflevering aandacht voor de roerige loopbaan van Reinhard Heydrich. Hoe heeft hij de rechterhand van Heinrich Himmler kunnen worden?

Himmlers hersens heten Heydrich (1): De violist werd moordenaar
zondag 9 april 2017 om 20.15 uur op NPO 2
herhaling: dinsdag 2 april 2019 om 23.15 uur op NPO 2

Reinhard Heydrich, in Himmlers hersens heten Heydrich gespeeld door de Duitse acteur Detlef Bothe, wordt op school gepest vanwege een joodse oma en een schelle piepstem. Als hij wegens 'oneervol gedrag' jegens een meisje uit de marine ontslagen wordt, neemt Heinrich Himmler hem per abuis aan als baas van de geheime dienst van de nazi’s.

Al snel krijgt Heydrich de bijnaam 'het blonde beest'. Onvermoeibaar gaat hij op zoek naar de beste manier om Duitsland jodenvrij te maken. Het duurt opvallend lang voordat de Duitse joden inzien dat het menens is.

ook in deze aflevering...

... hoor je meer van de schrijver, Laurent Binet, die het hele wonderlijke verhaal van Heydrich en de aanslagplegers op papier heeft gezet. Lees hier ook een interview met hem.

... maak je kennis met Bea Green, die als klein meisje vlakbij Hitler woonde  en wiens vader – een Joodse advocaat – werd beschimpt en mishandeld door de Sturmabteilung.

... kijkt Eva Sternheim, auteur van het boek Habe ich denn allein gejubelt? (Heb ik dan alleen gejuicht?), terug op het enthousiasme waarmee de Duitsers Hitler begroetten.

... vaar je met de zussen Gisela Feldman en Sonia Sternberg weer even mee op de St. Louis, het schip vol Joodse vluchtelingen dat in 1939 van Duitsland wegvoer.