Himmlers hersens heten Heydrich (2)

Grootmoeder is gestorven

Heydrich groeit in zijn rol als hoofd van Hitlers veiligheidsdienst. Hij is de spin in het web achter veel angstaanjagende acties.

Himmlers hersens heten Heydrich (2): Grootmoeder is gestorven
zondag 16 april 2017 om 20.15 uur op NPO 2

herhaling: dinsdag 9 april 2019 om 23.15 uur op NPO 2

Heydrich groeit in zijn rol als hoofd van Hitlers veiligheidsdienst, de SD. Hij is de meedogenloze spin in het web, de drijvende kracht achter veel angstaanjagende acties. In 1939 zet hij een aanval in scène door zogenaamde Poolse indringers op een Duits radiostation. Het geeft Hitler een excuus om Polen binnen te vallen, waarmee de Tweede Wereldoorlog een feit wordt. Maar Heydrichs taak stopt daar niet. Hij heeft nog drie jaar tot de aanslag in Praag om zijn ultieme doel te verwezenlijken: de oplossing van het 'Jodenvraagstuk'.

De Engelse stand-up comedian John Martin verzamelt alles over de aanslag op Heydrich en weet precies hoe het gegaan is. Zijn fascinatie begint al vroeg; als kind heeft hij al de wens om de bocht in de weg waar de aanval plaatsvond te bezoeken. Het uitpluizen van elk detail over de aanslag is, naast het maken van grappen, zijn levenswerk geworden.

ook in deze aflevering...

... reis je af naar Sudetenland, een groot gebied in voorheen Tsjechoslowakije dat al eeuwen bijna uitsluitend werd bevolkt door Duitsers. 

... demonstreert Peter Laidler de gebreken van de stengun, het gekozen wapen van de aanslagplegers.

... ga je op zoek naar de laatste rustplaats van Emil Hácha, de toenmalige president van Tsjechoslowakije.

... en nemen Blazej Kupski en Andrzej Jarczewski je mee terug in de tijd naar 31 augustus 1939, de dag dat de handlangers van Heydrich een Pools radiostation aanvielen. Daarmee het startschot gevend voor de Tweede Wereldoorlog, dat in Franciszek Honiok zijn eerste slachtoffer eist.