Himmlers hersens heten Heydrich (4)

Kartonnen Duitsers

De Tsjechoslowaakse regering in ballingschap wil een daad stellen. De Slowaak Jozef Gabčík en de Tsjech Jan Kubiš worden geselecteerd voor deze gevaarlijke missie.

Himmlers hersens heten Heydrich (4): Kartonnen Duitsers
zondag 30 april 2017 om 20.15 uur op NPO 2
herhaling: dinsdag 23 april 2019 om 23.20 uur op NPO 2

De Slowaak Jozef 'Gabčík en de Tsjech Jan Kubiš oefenen bij het Tsjechisch verzetslegertje in Engeland een beetje op uit karton gesneden Duitsers. Tot ze ineens worden geselecteerd voor een uiterst geheime missie in Praag. Heydrich is daar inmiddels heer en meester. Hij heeft het verzet opgerold. Tsjechen die niet Arisch genoeg zijn worden afgevoerd of mogen geen kinderen meer krijgen. Vol zelfvertrouwen rijdt Heydrich in zijn open Mercedes door de stad. In een besneeuwd veld 120 kilometer verderop landen de aanslagplegers met hun parachute.

ook in deze aflevering...

... blikt militair historicus Eduard Stehlík terug op Reinhard Heydrichs machtsvertoon in Praag, diens bizarre rasseneisen en de motieven achter de aanslag.

... vertelt historicus Magnus Brechtken over die andere, geopperde 'oplossing van het Jodenvraagstuk': ze allemaal verschepen naar Madagascar.

... ontmoet je Declan O'Reilly, die alles weet van de Special Operations Executive (SOE), die Gabčík en Kubiš zal voorbereiden op hun belangrijke missie.

... kom je op de koffie bij de 102-jarige Jan Benáček. Wat kan hij nog vertellen over zijn oude schoolvriend, Jan Kubiš? En wat weten Jiřina Dusíková en Jiři Dusík van hun beroemde grootoom?

... en spring je met Radek Jakša en Pavel Blahout uit een vliegtuig. Het is bijna tijd voor de aanslag.