Himmlers hersens heten Heydrich (6)

De wraak

Heydrich is dood, maar het moorden gaat door. Een dorp dat niets met de aanslagplegers te maken heeft, wordt met de grond gelijk werd gemaakt.

Himmlers hersens heten Heydrich (6): De wraak
zondag 14 mei 2017 om 20.15 uur op NPO 2
herhaling: dinsdag 7 mei 2019 om 23.20 uur op NPO 2

Heydrich is alsnog aan zijn verwondingen bezweken. De daders vieren het in hun schuilplaats in de crypte van een kerk. Uit wraak verwoesten de Duitsers twee dorpen. De vrouwen en kinderen worden afgevoerd. Alle mannen boven de 15 geëxecuteerd. Een man overleeft het, hij zat in de gevangenis toen het dorp werd afgebrand en wordt vergeten. In de cel vertelt niemand hem wat er met zijn dorp gebeurd is. Na de oorlog keert hij terug naar een huis dat er niet meer staat.

ook in deze aflevering...

... zie je Isa Heydrich uitleggen hoe haar vader veranderde van de beschermer van zijn broertje in iemand die hem zo veel mogelijk meed en hem zelfs tegenwerkte, en die geschokt was toen hij de volle omvang besefte van diens wandaden.

... vertelt Antonín Nešpor hoe niemand de moed had zijn moeder, toen ze uit concentratiekamp Ravensbrück terug wilde keren naar huis, te vertellen wat er met haar dorp was gebeurd.

... laat Marie Šupíková zien waar ze als kind in de keuken sliep, in wat nu een groen veld is, en vertelt ze over haar moeder, die ze na een verblijf in een Duits pleeggezin wonder boven wonder nog terug heeft gezien.

... is historicus Vojtěch Kyncl degene die zeventig jaar na dato met schokkend nieuws komt over nou net die ene inwoonster van het vernietigde dorp Lidice.

... probeert acteur Jiří Šimek licht te werpen op de motieven van Karel Čurda, die zijn medeparachutisten verraadde en zo hun dood onvermijdelijk maakte.