Himmlers hersens heten Heydrich (7)

Dit verhaal is nooit af

De parachutisten worden verraden, de Duitsers verliezen de oorlog, maar er blijft altijd genoeg te vertellen.

Himmlers hersens heten Heydrich (7): Dit verhaal is nooit af
zondag 21 mei 2017 om 20.15 uur op NPO 2
herhaling: dinsdag 14 mei 2019 om 23.20 uur op NPO 2

De aanslagplegers worden door een bevriende parachutist verraden. Na  een urenlange belegering van de kerk waar ze zaten ondergedoken, schieten ze zichzelf dood. Iedereen die ze geholpen heeft wordt geëxecuteerd. Na de oorlog koelen de Tsjechen hun woede op de Sudetenduitsers. Moordpartijen en verkrachtingen op grote schaal. Meer dan drie miljoen worden het land uitgejaagd. Een zwarte bladzijde waar nog steeds niemand overpraat...

En als na jaren het pathologisch onderzoeksrapport van Heydrich vrijkomt, blijkt dat hij niet zoals gedacht stierf aan een infectie veroorzaakt door een paardenhaar. Maar hoe dan?

ook in deze aflevering...

... bezoekt schrijver Laurent Binet het appartement waar de familie Moravec de parachutisten verborgen heeft gehouden en vertelt hij hoe het met dit gezin afliep.

... pakt conservator Zdeněk Špitálník de kleding erbij die de parachutisten aanhadden tijdens de aanslag en toen ze stierven, een stijl die hem persoonlijk niet onberoerd heeft gelaten.

... demonstreert historicus Aleš Kýr door middel van welk type galg Karel Curda aan zijn einde kwam.

... laat Zdeneék Mateiciuc zien wat hij vond op zolder in zijn dorp in Sudetenland, dat direct na de oorlog etnisch 'gezuiverd' werd.

... zie je fotograaf Lukáš Houdek vertellen over de fotoserie die hij maakte van barbiepoppen in waarheidsgetrouwe scenes van massa-executies, waarmee hij landgenoten op de kast kreeg en zo weer nieuwe informatie blootlegde. Bekijk hier een selectie van zijn foto's.

... werpt patholoog Ivo Šteiner twijfel op over de werkelijke doodsoorzaak van Reinhard Heydrich en uit hij kritiek op de amateuristische autopsie die op zijn lichaam plaatsvond.