Atlete Sifan Hassan vluchtte in 2008 uit Ethiopië om in Nederland een bestaan op te bouwen. Ze kreeg een paar hardloopschoenen en is nu de grote favoriet voor goud op de 1500 meter in Rio de Janeiro. Wilfried blijft een paar dagen dicht in de buurt bij Hassan om haar te zien winnen en verliezen.

Katja de Bruin

Wilfried de Jong

De trainer van Sifan Hassan is dol op een smal, houten bruggetje op het landgoed Groot Warnsborn. Dat is de start en finish van een rondje door de bossen van de Hoge Veluwe. Het gebied heeft een Engelse sfeer. Je verwacht echtparen in loden jassen met een oude jachthond. Of een ruiter die zijn paard borstelt.

Op zaterdagochtend traint daar een groepje regionale talenten. Sifan Hassan loopt ook mee. De omgeving doet haar aan Ethiopië denken. En ze houdt van de zachte ondergrond.

Trainer Hoedt vroeg Sifan het bruggetje te nemen met haar armen wijd. In tegenovergestelde richting kwamen honderden wielrenners door het bos aangereden. Ze hadden toevallig die ochtend een toertje uitgezet. Ik zag een handvol bijna-ongelukken. Terwijl ik me afvroeg of een topsporter dit ongemak verdiende, raasde Sifan met een glimlach over het bruggetje.
Wéér een sneller rondje.

ሲፋን ሀሰ

Sifan Hassan, of ሲፋን ሀሰ in het Amhaars. Haar geboortedatum is onbekend en is gemakshalve vastgesteld op 1 januari 1993.

Nazareth

Sifan Hassan is geboren in Nazret, ook wel gespeld als Nazreth, de derde stad van Ethiopië die trouwens officieel Adama heet. Keizer Haile Selassie herdoopte de stad in Nazret, naar het bijbelse Nazareth. In 2000 werd de oorspronkelijke naam Adama weer in gebruik genomen. Adama/Nazret telt ongeveer 220.000 inwoners van wie 65 procent Ethiopisch orthodox christen is, 25 procent moslim en tien procent protestant. Hassan is moslim. Ze bidt wel, maar draagt geen hoofddoek omdat dat niet te combineren is met haar hardloopcarrière.

persoonlijke records

800m          1:58.50   Beijng 27.08.2015
800m ind.    2:04.16   Gent 09.02.2014
1000m         2:34.68 Hengelo 24.05.2015
1500m         3:56.05 Monaco 17.07.2015
1500m ind.   4:00.46 Stockholm 19.02.2015
Mijl             4:18.20   Brussel 11.09.2015
3000m        8:29.38 Brussel 05.09.2014
3000m ind  . 8:45.32 Karlsruhe 01.02.2014
5000m          4:59.23 Palo Alto 04.05.2014

Gucci

Naast trainen, lopen en slapen doet Hassan niet zo veel. Ze kijkt graag naar films en houdt in het bijzonder van historische dramaseries. Als ze tijd heeft gaat ze graag winkelen met vriendinnen. Ze is gek op dure kleren. Gucci is haar favoriete merk.

Olympische spelen

Sifan Hassan kwam als vijftienjarig meisje alleen naar Nederland waar ze asiel kreeg. Ze voelt zich inmiddels meer Nederlands dan Ethiopisch en eert haar nieuwe vaderland door tijdens internationale wedstrijden een oranje haarband te dragen. Op 26 oktober 2015 maakte ioc-voorzitter Thomas Bach op een vergadering van de Verenigde Naties bekend dat vluchtelingen in Rio mogen meedoen als ‘onafhankelijk olympisch sporter’. Statenloze topsporters mogen de olympische vlag dragen. Mocht er een medaille behaald worden, dan zal de olympische hymne klinken.

medaille in Rio?

Ellen van Langen

Olympisch kampioen op de 800 meter in Barcelona in 1992, tegenwoordig werkzaam als atletiekmanager.
‘Ze is ongelofelijk talentvol en gedreven, niet makkelijk voor zichzelf. Dat is soms lastig. Een topsportcarrière heeft ontwikkeling nodig, maar zij wil meteen het hoogst haalbare. Ze verwacht zoveel van zichzelf. Ik bewonder dat gedrevene in haar wel, ook omdat ik mezelf erin herken.
In Birmingham liep ze een Nederlands record indoor, maar ze was niet tevreden. Ze vond dat ze niet goed had gelopen. Ik zei dat ze toch een Nederlands record had gelopen, maar dat vindt ze dan niet goed genoeg. Ze is heel hard voor zichzelf. Daarin is ze net iets extremer dan de meeste andere topsporters. Op zich is dat een goeie eigenschap, maar je moet het wel kunnen kanaliseren. Wij leren haar om daarmee om te gaan, ook door er grapjes over te maken. Haar Nederlands was in het begin niet goed genoeg, maar inmiddels begrijpt ze de subtiliteit van humor beter. Je kunt onwijs met haar lachen.
Sifan is heel leergierig. Ze is geïnteresseerd in mijn ervaring en vraagt me altijd van alles. Er zijn niet veel atleten die dat doen. De meesten kiezen liever hun eigen weg. In Rio worden grote dingen van haar verwacht. Ze behoort tot de wereldtop, dus het ligt voor de hand dat ze een medaille haalt, maar ze moet het nog wel doen. De druk is groot, maar daar kan ze absoluut mee omgaan.’

Léon Haan

Atletiekverslaggever nos
‘Sifan is relatief laat begonnen en eigenlijk internationaal pas doorgebroken in 2013. Ze is nog maar 22 en kan op haar afstand, de 1500 meter, zeker nog een jaar of zeven mee. Dus dat belooft wat. Ze is een supertalent, maar ook een ruwe diamant die nog geslepen moet worden. In tactisch opzicht moet ze nog veel leren en ook aan haar loopstijl kan ze nog wel iets veranderen, al is dat lastig als je jezelf eenmaal een bepaalde stijl hebt aangeleerd. Ze zou nog iets zuiniger kunnen lopen. Sifan heeft veel ontspanning in haar loop, je ziet dat het haar makkelijk afgaat. Goud in Rio zal lastig worden, Genzebe Dibaba is te goed voor Sifan. Gevoelsmatig is ze nu de nummer twee van de wereld op de 1500 meter dus een medaille mogen we zeker verwachten.’

fanatiek

Sifan Hassan onderscheidt zich door haar extreme wil om de beste te zijn. Als ze tweede wordt, heeft ze gefaald. In de Volkskrant van 1 augustus 2015 zei ze daarover: ‘Als ik verloren heb, schrik ik ’s nachts wakker. Dan denk ik: ik kan het niet geloven, heb ik verlóren?! Sommige atleten die verliezen, gaan heel hard trainen. Ik niet. Ik heb geen zin om te trainen, ik heb geen zin om te praten. Ik ga gewoon een beetje zitten, om me heen kijken, niks maakt mij meer uit. (…) Ik vind het vervelend dat ik dit zo heb. Ik ben liever vrolijk. En ik ben ook moslim, dus hoe ik me gedraag is eigenlijk heel fout. Kijk naar mensen die geen armen of benen hebben, of die twintig jaar trainen en blij zijn dat ze mee mogen doen aan een internationaal toernooi. En dan ben ik woedend omdat ik tweede ben geworden. Dat is heel fout. Maar ik kan er niks aan doen, het zit gewoon bij mij van binnen.’

training

In de tweede aflevering van Holland Sport wordt Sifan Hassan gevolgd terwijl ze haar trainingsprogramma afwerkt.

credits

Presentatie: Wilfried de Jong

Regie, camera en montage: Rob Hodselmans

Geluid: Benny Jansen, Frenk van der Sterre, Pepijn Aben, Charles Kersten

Eindredactie: Jurgen van Uden

Redactie: Renate Verhofstad, Casper Brasser

Productie: Elleke Claessen

Grading & Online editing: Gerhard van der Beek

Geluidsnabewerking: Sander den Broeder

Muziek: Ecobar

Vormgeving: Urbi et Orbi

Pers & Communicatie: Herrie Film & TV, Annica Peeters

bekijk ook...