In het laatste van zes portretten van topsporters volgt Wilfried de Jong wielrenner Theo Bos. Die verruilde de baan voor de weg, maar keert nu toch terug naar de baan, waar hij zijn grootste successen boekte.

Katja de Bruin

een van de allerbesten

Thijs Zonneveld (wielerjournalist en voormalig profwielrenner): ‘Vroeger waren wielrenners allemaal boerenpummels waar geen hele zin uit kwam. Die tijd is voorbij. Theo is een heel intelligente jongen die niet alleen doet wat de ploegleider zegt, maar die zich zelf bezighoudt met alle details, van het materiaal tot de sponsors. Hij heeft het baanwielrennen in Nederland op de kaart gezet. Op de sprint, het koningsnummer van de baan, is hij drie keer wereldkampioen geweest. We beseffen in Nederland niet hoe knap dat is. Hij is een van de grootste sporters van het afgelopen decennium, hij is alleen geen Olympisch kampioen geworden en dat is ook zijn frustratie. Theo was een van de allerbesten van de wereld op de baan. Op de weg komt hij op het allerhoogste niveau net te kort en hij is gewend om het allerhoogste te winnen. Dus heeft hij zijn contract bij een Zuid-Afrikaanse ploeg bevroren om zijn droom na te jagen: mee naar Rio. Hij kiest bewust voor onzekerheid. Dat vind ik tof.’

hinde van Hierden

‘De hinde van Hierden’ is de mooiste bijnaam van Theo Bos. Het is een vondst van wielerspeaker Kees Maas uit Etten-Leur. Hoe kwam Maas op die bijnaam?

‘Zoiets bedenk ik niet van tevoren. Ik probeer diegenen die boven het maaiveld uitsteken van leuke troetelnamen te voorzien. Theo is een bijzondere vogel. Toen hij sprinter was, was hij bereid het publiek te geven waar het voor komt. Hij deed zeer spectaculaire dingen en het publiek ging voor hem op de banken. We hebben een bijzondere band. Hij moet knallen en ik doe er een sausje overheen. Hij weet dat ik demarreer als hij demarreert. Theo heeft aandacht voor de medemens, dus ook voor mij als speaker, hij weet dat het een samenspel is. Soms roept hij vriendelijke dingen terug. Je helm afzetten, even zwaaien. Dat is de Theo Bos-manier. Daarin is Theo ook een voorbeeld voor de jeugd. En Theo is een mooie renner. Ik zeg tegen de vrouwen altijd: daar rijdt het mooiste kontje van Nederland.’

palmares

Wereldkampioen
sprint in 2004, 2006 en 2007

Wereldkampioen
kilometer in 2005 en keirin in 2006

Olympisch zilver
op de sprint in Athene, 2004

258

258
Theo Bos heeft 30.649 volgers op Twitter. Zelf volgt hij maar 285 mensen, die vrijwel allemaal iets met sport te maken hebben. Uitzonderingen zijn James Franco, Val Kilmer, Geraldine Kemper, Youp van ’t Hek en notoire sporthater Arjen Lubach.

tourtweet
@theobos, 18 juli 2015: Porte got punched, Froome thrown urine over him and shouting ‘doper’. Maybe UCI should do a test on these ‘fans’ #crazy

twinkelogen
Op Ze.nl eindigde Theo Bos op nr. 5 van de top 10 ‘Leukste sportmannen’. Bos werd ‘cute’ gevonden ‘omdat hij een hardwerkende Hollandse jongen is. Mooie twinkelogen en een vastberaden uitstraling zorgen ervoor dat half vrouwelijk Nederland voor hem valt. Tel daarbij sterke gespierde fiets-bovenbenen op en... ik zou het wel weten!’

3 x OS
Eind 2015 maakte Bos bekend dat hij ‘wel even klaar is’ met de weg en dat hij zich weer wil gaan toeleggen op de baan. Hij hoopt in Rio mee te kunnen doen op het onderdeel teamsprint. Als dat lukt, zouden het zijn derde Olympische Spelen worden. In 2004 greep hij naast het goud, omdat de Australiër Ryan Bayley hem net te snel af was. Vier jaar later ging het in Peking helemaal mis. Bos viel op het onderdeel keirin en keerde zonder medaille terug.

Jachtluipaard
Bos moet het, net als schaatsbroer Jan, primair hebben van zijn souplesse en techniek: ‘Wij zijn net jachtluipaarden. We liggen de hele dag op onze rug te wachten en opeens halen we uit.

gewond

In oktober 2015 kwam Theo Bos ten val in de tweede etappe van de Ronde van Abu Dhabi. Na een bezoek aan het ziekenhuis stond Bos al snel weer op straat. Ploegleider Jens Zemke was inmiddels  ter plaatse om Bos op te vangen, maar toen hij informeerde naar een gewonde ‘cyclist’ werd hij doorgestuurd naar een ‘psychiatrist’. Zodoende liepen de twee elkaar mis. Bos nam een taxi naar zijn hotel, maar stopte onderweg om medicijnen te halen bij een apotheek. Daar realiseerde hij zich dat hij geen geld bij zich had. Een vrouw die achter hem in de rij stond betaalde vervolgens de rekening en stond erop Bos met haar geblindeerde Range Rover af te zetten bij zijn hotel. Onderweg moest hij bovendien van haar zijn moeder bellen om te zeggen dat alles goed met hem was.

bekijk ook...