Europa begint vol goede moed aan de nieuwe eeuw. Weliswaar is het symbool van de oude eeuw, de Britse koningin Victoria, stervende, maar aan de horizon lijkt niets dan goeds te dagen. Nieuwe uitvindingen en technieken lijken veel voorspoed te gaan brengen. Maar al heel snel zal blijken dat de nieuwe tijd ook onvoorziene uitdagingen met zich mee brengt. In deze eerste aflevering van In Europa een vooruitblik van wat er in de rest van serie te zien zal zijn.

De laatste Nederlander die Geert Mak bezoekt voordat hij in 1999 op reis ging om Europa te inspecteren was Marinus van der Goes van Naters. De rode jonker, zoals de oud-politicus van de SDAP en de PvdA genoemd werd, was destijds 98 jaar oud en één van de laatsten die vrijwel de hele 20e eeuw had meegemaakt. Een eeuw die begon met zoveel optimisme. Met Bellamy's In het jaar 2000, met de Wereldtentoonstelling in Parijs, waar de automobiel voor het eerst werd gepresenteerd. En met nog veel meer prachtige voorbeelden van de vooruitgang die de 20e eeuw tot de gelukkigste en meest welvarende aller tijden moest maken.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

OVT presenteert live vanuit studio Desmet de In Europa Salon. Geert Mak en diverse gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl. 1: 1900. Met Auke van der Woud, auteur van het standaardwerk 'Een nieuwe wereld, het ontstaan van het moderne Nederland' en Evert Peeters, Belgisch historicus, die werkt aan een onderzoek: 'Lebensreform in België, 1890-1950. Een cultuurhistorische analyse van ideeën en praktijken'.