Zolang de Sovjet-Unie bestond, was het jaar 1917 een symbool, een cesuur in de wereldgeschiedenis, een Sovjet heiligdom. Het einde van de tsarenrijk! Lenin wordt de leider! De oktoberrevolutie!

Zolang de Sovjet-Unie bestond, was het jaar 1917 een symbool, een cesuur in de wereldgeschiedenis, een Sovjet heiligdom. Het einde van de tsarenrijk! Lenin wordt de leider! De oktoberrevolutie! Het begin van de socialistische maatschappij!

In het Petersburg van 2007 komt Mak zijn verbazing niet te boven: behalve de stadsgidsen en museamedewerkers, wil niemand iets van 1917 horen, niemand wil er iets mee te maken hebben. De geschiedenis zelf wordt als een oud schilderij opgerold en opgeborgen ergens in een kelder van een museum. Leve de nieuwe tijden.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

Live vanuit studio Desmet met In Europa Salon. Geert Mak en gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl 6: 1917 Hoe verliep de Eerste Wereldoorlog aan het Oostfront? Met Bruno Naarden hoogleraar slavistiek en hoofd van het Oost Europa instituut over de rol van Rusland en Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse taal en cultuur, over de rol van Turkije.