Het verhaal van het Russische jongetje Pavlik, dat tijdens Stalins gedwongen landbouwhervormingen begin jaren dertig zijn eigen vader zou verraden. Daarmee werd hij een officiƫle Sovjetheld.

Het verhaal van het Russische jongetje Pavlik, dat tijdens Stalins gedwongen landbouwhervormingen begin jaren dertig zijn eigen vader zou verraden. Daarmee werd hij een officiële Sovjetheld. Tot ver in de jaren tachtig rolden dagelijks busladingen schoolkinderen zijn geboortedorp in de Oeral binnen.

Pavlik werd een voorbeeld en de boodschap was duidelijk: wie moest kiezen tussen zijn familie of Stalin koos voortaan voor Stalin. Verklikkers werden beloond met een deel van de bezittingen van degene die ze aangaven. Het leverde kleren, kostbaarheden en soms zelfs een echtgenote op. Iedereen wantrouwde elkaar.

Daarna werd het alleen maar erger met hongersnood, kampen en executies. Wat ooit begon als de revolutie die aan alle ongelijkheid een einde zou maken eindigde in een getraumatiseerde maatschappij, met miljoenen doden.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

In de In Europa Salon praten Geert Mak en de journalist en europarlementariër Thijs Berman en auteur van het boek 'Op zoek naar George Fles, het einde van een Hollandse revolutionair in de Sovjetunie' en Hans Olink, auteur De vermoorde droom, Drie Nederlanse idealisten in Sovjet-Rusland, over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl 11: 1933 - Rusland en de Fellow Travellers.