Wij bezwijken voor de verleiding: we kijken naar Hitlers wereld door de ogen van de kunstschilder die hij eigenlijk had willen worden.

In 1937 opende Hitler in München het Haus der Deutschen Kunst. Binnen kon je alleen die kunst bekijken die de Führer had goedgekeurd. Een klein eindje verderop was een tentoonstelling met het werk dat hij verafschuwde, de zogeheten Entartete Kunst met werk van Marc Chagall, Wassily Kandinsky of Otto Dix. Wij bezwijken voor de verleiding: we kijken naar Hitlers wereld door de ogen van de kunstschilder die hij eigenlijk had willen worden. Al in zijn allereerste tekeningen van een pleintje in Wenen liet hij een modern huis dat hem niet beviel gewoon weg. Alsof het nooit bestaan had. Zo zou hij ook aan zijn duizendjarig rijk werken, als de kunstenaar die weg zou gummen wat hem niet beviel...

media bij deze aflevering

In Europa Salon

Live vanuit studio Desmet met In Europa Salon. Geert Mak en gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl 13: 1937/38 – Duitsland. Over de ‘successen’van Hitler in de jaren ’30. Met Peter den Hertog, auteur van het boek ‘Hitlers schutkleur. De oorsprong van zijn antisemitisme’ en historicus Bart van der Boom.