Hoe kon het dat goed opgeleide mensen uit keurige burgerlijke milieus, mensen van goede smaak, vielen voor de schreeuwerige lelijkheid van het nazibewind?

Hoe kon het dat goed opgeleide mensen uit keurige burgerlijke milieus, mensen van goede smaak, vielen voor de schreeuwerige lelijkheid van het nazibewind? Waarom trok ze aan in zo'n pervers regime? Hun kinderen proberen die onmogelijke vraag te beantwoorden. Wat bezielde de adellijke vader van de voormalige Duitse president Richard von Weizsacker? Waarom bleef hij als hoog Duits diplomaat tot het eind van de oorlog op zijn post? Wat dreef Baldur, de vader van Richard von Schirach? Hij was de zoon van een intendant bij de Weimarse opera en ontwikkelde zich tot de grote man achter de Hitler Jugend. En hoe kon Heinrich, de oudoom van Katrin Himmler, zich ontwikkelen tot massamoordenaar? Thuis was hij, als zoon van een rector van een gymnasium altijd opgevoed met humanistische waarden.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

Live vanuit studio Desmet met In Europa Salon. Geert Mak en gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl 14: 1939- Duitsland – Erfzonden. Met de acteur Helmert Woudenberg, afkomstig uit een gezin dat fout was tijdens de oorlog. Zijn vader Jan stierf drie weken voor zijn geboorte op z'n 25e als SS-soldaat . Hij maakte een toneelstuk over zijn ouders onder de titel ‘De hel’. En met de schrijver/historicus Chris van der Heijden, zoon van een NSB’er en auteur van het boek ‘Grijs verleden’.