Vanachter de tekentafels van de ovenbouwers van de firma Topf und Sohne konden de ingenieurs uit het raam de schoorstenen van Buchenwald zien walmen. De rook kwam uit de door hen ontworpen ovens.

Vanachter de tekentafels van de ovenbouwers van de firma Topf und Sohne konden de ingenieurs uit het raam de schoorstenen van Buchenwald zien walmen. De rook kwam uit de door hen ontworpen ovens. Ook in Auschwitz en Bergen Belsen werden de lichamen verbrand in de allernieuwste ovens van Topf und Sohne. Superzuinige verbrandingsinstallaties, die 24 uur per dag doordraaiden op het lichaamsvet van de lijken zelf. Was je fout als je voor Topf werkte? Had je moeten weigeren de ovens in Auschwitz te onderhouden? Sprak je over wat je zag thuis aan tafel? Er is maar een vraag die na deze aflevering blijft hangen. Een vraag waar geen antwoord op komt. Wat had jij gedaan, toen in Erfurt?

media bij deze aflevering

In Europa Salon

Live vanuit studio Desmet met In Europa Salon. Geert Mak en gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl 16: 1942- Duitsland: Firma Topf. Een gesprek met Johannes Houwink ten Cate van het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies over de burgerdeelname aan de holocaust.