In 1943 maakte een verliefde dorpsfotograaf een gewaagde foto van de beeldschone Lilly Steinmuller. Waar kwam ze vandaan en waar is ze na de Russische inval gebleven?

In 1943 maakte een verliefde dorpsfotograaf een gewaagde foto van de beeldschone Lilly Steinmuller. Gewaagd, omdat Lilly, slechts gekleed in doorweekt ondergoed, stralend in een vijver stond. Maar nog gewaagder omdat hij Pool was en zij Duits. Lilly Steinmuller was één van de Duitse 'kolonisten' die door Himmler naar Oost-Polen werden gestuurd. Hier, in het zogeheten Generaal gouvernement rondom het stadje Zamosc, moest het eerste modelgebied komen van de Duitse Nieuwe Orde. Eerst werden de lokale Joden afgemaakt, toen de Polen weggejaagd, hun kinderen afgepakt en naar Duitsland afgevoerd voor germanisering. Lilly's familie en vele andere Volksdeutsche bezetten de boerderijen van de verjaagde Polen. Maar nog geen twee jaar later kwamen de Russen. Deze aflevering van In Europa vertelt het verhaal van Lilly Steinmuller, het blonde meisje op de foto. Waar kwam ze vandaan en waar is ze na de Russische inval gebleven? Een onmogelijke zoektocht voert ons door de Poolse bossen langs de grens met Ukraine naar een dorpje achter een vergeten moeras bij het Russische Smolensk.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

Live vanuit studio Desmet met In Europa Salon. Een gesprek over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl 18 (slot): 1943 - Polen Met de in Polen geboren journalist Sasza Malko en Auschwitzdeskundige Hans Citroen.