De slag bij Stalingrad zou de eerste nederlaag voor Hitler worden en daarmee een keerpunt in de oorlog. De geschiedenis is vanaf de eerste dag na de slag bij Stalingrad zorgvuldig herschreven.

De slag bij Stalingrad zou de eerste nederlaag voor Hitler worden en daarmee een keerpunt in de oorlog. De Russen zijn terecht trots op hun overwinning, die miljoenen burgers en soldaten het leven zou kosten. Maar toch is er iets vreemds aan de manier waarop de Russische veteranen zich de oorlog herinneren. Dat Stalin voor de oorlog nog een vriendschapsverdrag met Hitler gesloten had, kan niemand zich meer herinneren. Dat ze in 1941 bijna door de Duitsers onder de voet gelopen werden ook niet. Laat staan dat iemand nog weet hoe ze tekeer zijn gegaan in Polen. De geschiedenis is vanaf de eerste dag na de slag bij Stalingrad zorgvuldig herschreven. Door Stalin en zijn propagandamachine.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

Live vanuit studio Desmet met In Europa Salon. Een gesprek over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl 17: 1943 Stalingrad Met militair-historicus Wim Klinkert en de oud-Rusland correspondent Alexander Münninghoff.