Wat nu een grote Brusselse moloch is, een blikkerend glazen kantoorcomplex, begon ooit met een klein groepje idealisten in Luxemburg. Het doel was glashelder: Nooit meer oorlog! Leve de beschaving!

De kinderen van de geestelijke vaders van de Europese beweging waren de eerste echte Europeanen. Drie van hen zijn nog bevriend en vertellen over dat eerste Europese schooltje, de droom van hun ouders toen. Wat is er over van die oorspronkelijke Europese idealen? Gaat het alleen nog maar om de economie? Waar staat Europa voor?

Die vraag zorgt voor dagenlange verwarring in het glazen Europa van Brussel. Om de Europese gedachte aan de man te brengen, laten de PR-mensen van de Europese Unie in Kosovo een Europa-circus rondtoeren, een media-roadshow die de burgers ertoe moet brengen de Europese idealen te omarmen. Een postmodern beschavingsoffensief in een land waar niemand nog de straat opgaat zonder voortdurend over zijn schouder te kijken.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

OVT presenteert live vanuit studio Desmet de In Europa Salon. Gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl. 24: 1950- Europa. Met Edmund Wellenstein die aan de wieg stond van de Europese samenwerking en zijn hele ambtelijke loopbaan (1953-1976) heeft gewijd aan de Europese integratie en met Mathieu Segers, docent Internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en deed een promotieonderzoek waarin de Verdragen van Rome, het fundament van de huidige Europese Unie, centraal staan.