De ene kolonie na de andere verovert zijn onafhankelijkheid na de Tweede Wereldoorlog. Toch roept president De Gaulle in een beroemde toespraak in 1958: “L’Algérie, c’est la France!”.

Toch stapte het Franse leger na een jarenlange guerrillastrijd op. Tot grote woede van de “Pieds Noirs”, de nakomelingen van arme sloebers uit heel Europa die hun geluk hadden gezocht in de Franse kolonie. Die moesten vluchten naar Frankrijk, een land waar ze vaak nog nooit geweest waren. De stokoude generaal Aussaresses was de eerste die een boekje open deed over de manier waarop de Fransen probeerden om Algerije te behouden. Hij verloor meteen zijn medailles. Maar zijn martel- en contraguerrilla-technieken zouden de blauwdruk vormen voor de latere ‘War on Terror’ van George W. Bush.

Algerijnen waren jarenlang derderangsburgers in hun eigen land, waar de bevolking voor zo'n 10 procent uit Fransen bestond, voornamelijk nakomelingen van Europeanen die zich sinds het begin van de 19e eeuw in Algerije hadden gevestigd. Deze zogenaamde 'Pieds Noirs' hadden de Franse nationaliteit gekregen. De Algerijnse onafhankelijkheidsbeweging FLN voerde vanaf 1954 aanslagen uit, met name gericht tegen de blanke 'Pieds Noirs', waarbij ook kinderen soms op gruwelijke wijze werden vermoord. Frankrijk stuurt een miljoen dienstplichtigen naar Algerije om de FLN te bestrijden. Bij de Slag om Algiers worden Algerijnse gevangenen op grote schaal gemarteld door het Franse leger. Ook de Franse journalist Henri Alleg werd door het leger opgepakt en gemarteld. Hij wist een verslag hiervan de gevangenis uit te smokkelen, dat in Frankrijk werd gepubliceerd. Generaal Paul Aussaresses nam deel aan de martelingen door het leger. Na een jarenlange guerillastrijd verlaat het Franse leger Algerije en de 'Pieds Noirs' waren gedwongen te vluchten naar Frankrijk, een land waar ze vaak nog nooit geweest waren.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

OVT presenteert live vanuit café Dudok in Den Haag In Europa Salon, afl. 26: 1958 – Frankrijk & Algerije; Over de bloedige oorlog die Frankrijk voerde in een vergeefse poging om Algerije te behouden. Gasten in deze uitzending Geert Mak en prof. Henk Wesseling en de auteurs van historische romans schrijver Kees ’t Hart en Nelleke Noordervliet, tevens de columniste van deze week.