Voor de inmiddels roemruchte jaren zestig is Geert Mak zelf natuurlijk de ideale hoofdpersoon. Die kwam in 1965, zoals hij zelf zegt, als "braaf gereformeerd speculaasje" uit Friesland naar het woeste en woelige Amsterdam om daar te gaan studeren.

Middenin de tijd van hippies, provo, revolutie en vrije sex, maar ook van Vietnamprotesten, opstand tegen het gezag en baas in eigen buik.

Mak reist door zijn eigen geschiedenis, van Amsterdam naar Frankrijk en Duitsland. Over de noodzakelijke afrekening met het recente verleden, de oorlog en de verstikkende jaren vijftig. De samenleving kraakte in haar voegen. Van het vrolijke Amsterdam naar de Parijse studentenopstand van 1968 en ten slotte naar Duitsland waar het protest vergeleken met Amsterdam zo 'humorloos' was, eerder verbeten en grimmig dan 'ludiek'. Hier zou ook het eerste dodelijke slachtoffer vallen in de confrontatie met de politie.

'Als ik mezelf, zoals ik toen was, nu zou tegenkomen, zouden we flink ruzie gekregen hebben', zegt Mak nu. 'Vooral over mijn politiek toen wat simpele kijk'.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

OVT presenteert live vanuit studio Desmet In Europa Salon. Met Geert Mak; Wim Willems, auteur van o.a. Stadsblues, kroniek van de jaren zestig; en historicus Niek Pas.