Al werd de oorlog in 1995 beëindigd, Bosnië zit nog hopeloos vast in het verleden. Oorlogscriminelen zitten comfortabel op hun bestuurszetel en de massa zwijgt. Wanneer wordt de stilte doorbroken en kan er eindelijk begonnen worden met het schrijven van de geschiedenis?

sleutelmoment: gedenksteen ontdaan van term 'genocide'

Op 23 januari 2014 gaat een gemeenteambtenaar van Višegrad met een slijptol naar de Moslimbegraafplaats en verwijdert het woord 'genocide' van het oorlogsmonument. De beschuldiging van genocide is een doorn in het oog van de Servische nationalisten in het gemeentebestuur. Het herinnert aan het feit dat Višegrad voor de oorlogen die Joegoslavië uiteenrukte voor meer dan de helft uit moslims bestond. Nu is daar bijna niemand van over. 

achtergrondverhalen

In deze aflevering het hartverscheurende verhaal van Fikret Bačić, die al ruim twintig jaar naar de lichamen van zijn vermoorde familieleden zoekt. Terwijl veel buurtgenoten weten waar ze liggen.

Je ziet ook Nikola Kuridža, die op school wel leerde over de concentratiekampen van nazi-Duitsland, maar niets over de kampen die veel korter geleden in zijn eigen stad Prijedor hadden gelegen. Nu probeert hij het zwijgen daarover te doorbreken.

Zet je schrap voor het gruwelijke verhaal van Ramza. Hotel Vilina Vlas in Višegrad, nu weer een plaats waar gasten worden verwend, was voor haar de hel op aarde. 

En dan een sprankje hoop. Jarenlang dacht Daut dat hij een Servische militair had doodgeschoten, totdat hij de man in kwestie ineens in levende lijve voor zich ziet staan. Hoe ga je dan met elkaar om?

colofon

Regie Stefanie de Brouwer
Research Mandy Duijn, Frédérique Melman, Goran Trkulja
Beeldresearch Barbara Kist, Daniela Solano
Camera Pierre Rezus
Geluid Chris Everts
Montage Obbe Verwer
Online montage Sander Kuipers
Kleurcorrectie John Thorborg
Geluidsnabewerking Joost Oskamp
Voice-over Lidija Zelovic
Ondertiteling Daniel Naamani
Muziek Big Orange
Leader Reinier van Brummelen, David Kleijwegt
Productie Mariska Schneider, Sharon de Vries
Productie-assistentie Koos van de Merbel
Fixer Bosnië Pavle Trkulja
Online redactie William Valkenburg, Elmar Veerman
Eindredactie Roel van Broekhoven, Stefanie de Brouwer
Met medewerking van Associated Press, INA Media, ITN, Screenocean
In coproductie met Canvas
Deze productie kwam tot stand met steun van CoBO, European Cultural Foundation, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds