Het valt niet langer te ontkennen: we hebben een groot klimaatprobleem. De aarde wordt steeds warmer en er zijn ingrijpende maatregelen nodig om daar iets tegen te doen. Hadden we dat niet eerder kunnen zien aankomen?

sleutelmoment: de zomer van 2003

De zomer van 2003 was de warmste zomer in 500 jaar. In heel Europa stierven duizenden bejaarden, hoofdzakelijk als gevolg van uitdroging. Vooral in Frankrijk puilden de lijkhuizen uit en konden de lijkschouwers het werk nauwelijks aan. Er zouden, volgens bronnen, bijna 15.000 mensen door de hitte zijn gestorven. 

De regering van president Jaques Chirac kwam onder vuur te liggen, omdat ze waarschuwingen zou hebben genegeerd en omdat de minister van Volksgezondheid het niet nodig vond om zijn vakantie af te breken. Kort daarna zou hij geen minister meer zijn.

achtergrondverhalen

Ga mee naar de Zwitserse bergen, waar in 1942 een man en een vrouw vermist raakten. Het duurde 75 jaar voor Marcelline Udry-Dumoulin haar ouders weer zag, met dank aan de opwarming van de aarde.

Dan door naar Frankrijk, want daar kwam biologische boer Jérôme Laronze zodanig met de autoriteiten in conflict dat hij het niet overleefde.

En tot slot het kanaal over om poolshoogte te nemen bij de Britse zangeres Blythe Pepino, de oprichter van de beweging BirthStrike. Klimaatverandering is de reden dat ze afziet van voortplanting.

colofon

Regie Floris-Jan van Luyn
Research Frédérique Melman
Beeldresearch Barbara Kist, Daniela Solano
Camera Stef Tijdink
Geluid Alex Booy
Montage Obbe Verwer
Online montage Sander Kuipers
Kleurcorrectie John Thorborg
Geluidsnabewerking Joost Oskamp
Ondertiteling Jolijn Tevel
Muziek Big Orange
Leader Reinier van Brummelen, David Kleijwegt
Voice-over Karin Amstutz, Tine Joustra, Giulia Reiss
Productie Mariska Schneider, Sharon de Vries
Productie-assistentie Koos van de Merbel
Online redactie William Valkenburg, Elmar Veerman
Eindredactie Roel van Broekhoven, Stefanie de Brouwer
Met medewerking van Associated Press, INA Media, Tonycomiti, United Nations
In coproductie met Canvas
Deze productie kwam tot stand met steun van CoBO, European Cultural Foundation, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds