Als je luistert naar de verhalen van kiezers die het doelwit waren van de Leave-campagne, de zogenaamde ‘persuadables’, dan gaat het vaak over de moeilijkheden waar arbeidersgezinnen mee kampen.

Neem het verhaal van Emma Knuckley. Zij zag geld naar de EU gaan dat in haar beleving ook naar de zorg kon. De Leave-campagne beloofde haar dat het noodlijdende ziekenhuis in haar stad zou blijven bestaan. Met de steeds slechter wordende gezondheid van haar ouders cruciaal.

Alleen klopte er niets van dat beloofde vooruitzicht. Het was een belofte die al meteen de dag na de winst van het Leave-kamp werd verbroken, live op de televisie in een ochtendshow. En zo bleken meer beloften de dagen nadien voor het grootste deel niet waar te zijn. Knuckley voelt zich net als veel Britten bedrogen. 

waarom weg?

Over het algemeen stemden veel pro-brexitstemmers uit overwegingen die gemotiveerd werden door de beloftes van het Leave-kamp, de angst voor verandering en angst voor vreemdelingen. 

Radiohost James O'Brien voelt pro-brexitstemmers tot de dag van vandaag aan de tand in zijn show. Soms komen er onvoorstelbare motivaties aan bod. Zo wilde een Leave-stemmer bijvoorbeeld niet overstappen naar de tweepinnige stekkers die in de EU gebruikelijk zijn, in plaats van de Engelse driepinnige stekkers. 

Radiohost James O'Brien

extra kijk- en leestips

Dromen van weggaan en blijven

Sinds het Britse referendum in 2016 over het EU-lidmaatschap is de Britse natie diep verdeeld: de ene kant fantaseert dat er nooit naar het referendum zal worden gehandeld, de andere is verankerd in twijfelachtige veronderstellingen over teruggewonnen soevereiniteit en onafhankelijkheid. Aan de basis van deze verwarring liggen oermythen, diepere geschiedenissen en politieke volkslegendes.

James Meek gaat in Dreams of Leaving and Remainingop zoek naar de verhalen en gevolgen die voortkomen uit de vervreemding van zichzelf waar het land in verkeert. Meek ontmoet onder andere boeren en vissers die de EU willen verlaten, ondanks dat ze veel te verliezen hebben.