Sinds haar vroege jeugd was Marcelline haar vader en moeder kwijt. Maar de gletsjer had hun lichamen al die tijd bewaard.

Marcelline Udry-Dumoulin was nog maar een kleuter toen haar ouders vermist raakten bij een tocht door de bergen, in 1942. Waarschijnlijk werden ze overvallen door noodweer, of zakten ze weg in een door sneeuw bedekte gletsjerspleet. 

Tijdens de extreme zomer van 2003 deed zich een nieuw fenomeen voor: de gletsjers hoog in de Zwitserse bergen begonnen te smelten. Niet eerder was de eeuwige sneeuw tot zulke hoogtes weggesmolten, waardoor er letterlijk een stuk verleden naar boven kwam. Waaronder de lichamen van vermiste bergwandelaars. De dooi zette ook daarna door. 75 jaar na hun vermissing kwamen de lichamen van Marcelline's ouders tevoorschijn, en kon ze ze alsnog begraven.

 

Marcelline met foto's van haar ouders

Tegenlicht: smeltend Zwitserleven

Een modderstroom van een smeltende gletsjer bedolf in de zomer van 2017 het Zwitserse dorp Bondo. Acht mensen stierven en het dorp was maandenlang onbewoonbaar. Toch willen velen de gevolgen van de klimaatcrisis niet inzien.

Volgens de Indiase schrijver Amitav Ghosh komt dit omdat we het ons niet kunnen voorstellen dat onze kinderen in een onleefbare wereld zullen leven.

Bekijk de aflevering →