Met de intrede van de vrije markt in Bulgarije, zijn veel Bulgaren weggetrokken uit het land. Bulgarije behoort tot de armste en snelst krimpende landen van Europa.

De vijf kinderen die berentemmer Radi en zijn vrouw kregen, zijn allemaal geëmigreerd. Bulgarije kreeg in 2007 dan wel de felbegeerde vrijheid en vrije markt, maar veel jonge Bulgaren zijn desondanks weggetrokken.

Als Radi in het café zit, gaat zijn telefoon: zijn jongste dochter Ivanka is overgekomen en brengt een verrassingsbezoek. Ze heeft de laatste maanden met haar kinderen op het Griekse Lesbos gewoond en gewerkt, hoofdzakelijk in de horeca. Nu Lesbos opnieuw door vluchtelingen wordt overstroomd, is het toerisme stilgevallen en wordt werk vinden steeds lastiger. Dus trekken ze binnenkort weer verder: naar Rhodos.

Ivanka voelt zich sinds haar vertrek ook een beetje een vluchteling. Maar ze wacht niet af en zoekt haar eigen weg. 

extra kijk- en leestips

Veel Bulgaren trokken weg. Hoe zit het met de achterblijvers? Kijk hier naar het eenzame bestaan van Bulgaren die nog wonen in Altimir, Noord-Bulgarije. De regering probeert met reclamefilmpjes het tij van de krimp te keren. Waarin kinderen teksten zeggen als: 'Omdat ik niet geboren zal worden, is Bulgarije aan het verdwijnen.' In dit artikel van de NOS kijkt Tota Pisarka terug op de dagen dat haar dorp vol kinderen was.

In dat NOS-artikel spreken politici zich hard uit tegen migranten, maar in de documentaire The Good Postman (82 minuten) , komt een ander geluid naar voren. In een uitgestorven dorpje op de grens met Turkije staan twee kandidaatburgemeesters tegenover elkaar, met verschillende blikken op migratie. Voormalig postbode Ivan is ervan overtuigd dat Syrische vluchtelingen het dorp een nieuwe impuls kunnen geven. Lukt het hem om de 38 stemgerechtigden te overtuigen?

Als je migranten niet wilt verwelkomen, hoe overtuig je expats, zoals Ivanka, dan om terug te komen? Wat hebben zij nodig om van hun leven in Bulgarije een succes te maken? Jonge professionals zoals Petya Kertikova proberen andere landgenoten terug te lokken. Kan het zijn dat deze initiatieven hun eerste vruchten af beginnen te werpen? Of is het een logisch gevolg van de omstandigheden? Uit dit artikel van de NOS blijkt een afname in Poolse, Bulgaarse en Roemeense arbeiders in Nederland te worden verwacht. De lonenverschillen nemen af en expats krijgen thuis steeds vaker een vast contract aangeboden.

Bulgarije is niet het enige krimpende land in Oost-Europa, of de wereld. Wil je weten waar dit ook gebeurt? Klik hier voor de top tien snelst krimpende landen ter wereld.