De strijd van de gele hesjes is niet gestopt met corona. Alhoewel het eerste grote momentum achter hen ligt, geloven de gele hesjes dat het de volgende keer raak is. Leve de revolutie!

als onzichtbaren zichtbaar worden

Het gele hesje is ironisch verplicht gesteld door Nicholas Sarkozy, een president die maar weinig betekend heeft voor de lagere sociale klassen. Elke Fransman met een auto moet een gele hesje in de achterbak hebben uit veiligheidsoverwegingen. Nu maken de gele hesjes ontevreden Fransen zichtbaar.

Revolutionair Amandine Vidal vond Sarkozy daarom een visionair. Voor de rest mag zijn erfenis wel bij het oud vuil natuurlijk. Voor de jonge Vidal zijn de gele hesjes een belangrijke rol gaan spelen in haar leven. Ze heeft bijzondere kameraden gevonden in de beweging. Ze heeft vooral veel bewondering voor de mensen die de beweging dragen. 

Haar kameraad Mélanie N'Goye Gaham bijvoorbeeld. N'Goye Gaham is de officieuze leider van de gele hesjes in Amiens. N'Goye Gaham zal nooit vergeten dat ze in een van de demonstraties bewusteloos is geslagen door ME'ers en dat haar kameraden haar weer hebben opgelapt. 

N'Goye Gaham ziet in de gele hesjes een eerste aanzet op weg naar een wereld waarin geld niet belangrijker is dan mensen. Er moet volgens haar een andere toekomst mogelijk zijn. Ook al moet je vechten om die te krijgen. 

een revolutie plan je niet

Alhoewel de felheid van de demonstraties bij lange na niet te vergelijken is met eind 2018, demonstreren de gele hesjes ook nu, in coronatijden door.

De gele hesjes houden de moed erin met marsliederen zoals deze:

'Wij staan hier, wij staan hier
corona of niet wij staan hier
voor de eer van de arbeider
en voor een betere wereld
corona of niet, wij staan hier.'

Door de lastige omstandigheden zijn de gele hesjes in aantallen dus geslonken. Maar zijn ze op hun retour? Of worden de onzichtbaren straks opeens weer zichtbaar? Wie zal het zeggen? Want een revolutie plan je niet. Een revolutie barst los. 

In de foto-vergelijker staat op de borden het volgende te lezen:
Bord 1: 'Wat doe jij voor de toekomst van je kinderen' 
Bord 2: 'Niets. Ik heb geen tijd!'

extra kijk- en leestips

Boodschappen op gele hesjes

De gele hesjes hebben op hun uniformen allerlei boodschappen getekend. Benieuwd naar wat er op de gele hesjes staat? Hier een compilatievideo. 

De oorzaken van de gele hesjes-beweging

Het Engelstalige programma Off the Grid van TRT News ontmoet mensen die hun gele hesjes aantrekken. Een documentaire over de oorzaken van de gele hesjes-beweging. 

Een computerspel over de Franse Revolutie

In het computerspel Assasin's Creed Unity kunnen spelers in de huid kruipen van een huurmoordenaar op het moment van de bekendste van alle revoluties: de Franse Revolutie. Je waant je echt in het achttiende-eeuwse Parijs.