De Iraans-Deense Alex Sabour, directeur van een reclamebureau in Kopenhagen, haalde zich de woede van veel Denen op de hals met een filmpje getiteld #IamDanish.

Onder de zachte klanken van een dromerige piano maakte Alex Sabour vanachter de camera zijn eigen dochter aan het huilen. De Deense reclamemaker van Iraanse afkomst deed dat door haar te vertellen dat ze niet Deens is en dat ook nooit kan worden. Hij zette de korte video online, en binnen een dag was die meer dan 1,4 miljoen keer bekeken. Het leidde tot veel discussie. En dat was natuurlijk ook de bedoeling. 

Op het reclamebureau maken ze veel grappen over de angst van Denen voor ‘buitenlanders’, maar het heeft een serieuze ondertoon. Alex: ‘Ik kwam in 1997 naar Denemarken, en toen hoorde ik nooit iets negatiefs over mensen met een andere etnische achtergrond.’ Maar dat veranderde snel. ‘De laatste vier, vijf jaar is het extreem geworden. Heel extreem. Niemand met een andere etnische achtergrond voelt zich hier nog welkom.’ En dus noemde hij zijn dochter geen Fatima, maar Scarlett. ‘Die naam slaat natuurlijk nergens op. Maar het leven is al ingewikkeld genoeg als je er anders uitziet.’ Scarlett zelf heeft daar nog niet zo’n last van. Dat de vader van haar allerbeste vriendin actief is voor een partij die haar het liefst morgen het land uit zou zetten, beseft ze niet.