De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999.

Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en een steeds slechtere relatie met Rusland. Maar kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen?

keerpunten in de geschiedenis

Elke aflevering begint met een gebeurtenis die Geert Mak als een keerpunt in de hedendaagse geschiedenis beschouwt, terwijl op het moment niemand dat nog in de gaten had. Dat besef kwam pas veel later. Zo had de Franse piloot wiens vliegtuig in 1994 werd gekaapt met als doel het toestel op de Eiffeltoren te laten neerstorten, nooit bedacht dat terroristen vanaf dat moment een vliegtuig ook als wapen zouden kunnen inzetten. Na 9/11 weten we beter en de rest is geschiedenis.

persoonlijke getuigenissen

De serie In Europa - de geschiedenis op heterdaad betrapt laat ooggetuigen aan het woord die, vaak zonder dat ze het doorhadden, middenin een belangrijke historische gebeurtenis zijn beland. Met hun persoonlijke verhaal kleuren zij de recente geschiedenis in. Geschiedenis die nooit ophoudt maar juist doordendert en ons in verwarring achterlaat. In die chaos probeert Mak orde te scheppen en de geschiedenis op heterdaad te betrappen zoals alleen hij dat kan.

meer dan televisie

Tegelijkertijd met het televisieprogramma start de VPRO het YouTube-kanaal In Europa dat de kijker kijkers wekelijks uitdaagt om te reflecteren op hun eigen rol in de geschiedenis van nu.

En naar aanleiding van vijf thema’s uit de serie ontwikkelt de VPRO samen met Euroclio (European Association of History Educators) vijf lespakketten voor het voorgezet onderwijs in binnen- en buitenland.