Een dik uur Ischa op de radio

Olga Zuiderhoek

Anton de Goede gaat in gesprek met actrice Olga Zuiderhoek (1946), die door Ischa Meijer 'zijn beste vriendin' werd genoemd.

Zuiderhoek speelde in haar lange toneelcarrière bij memorabele gezelschappen als Het Werktheater, De Mexicaanse Hond en Orkater. In 1986 werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar rol in de speelfilm Abel van Alex van Warmerdam. En in 2012 won ze er een voor haar rol van directrice van de crèche, Henriëtte Pimentel, in de film Süskind van Rudolf van de Berg. Ook speelde ze Koningin Wilhelmina in de musical Soldaat van Oranje
 
Ischa Meijer interviewde Olga Zuiderhoek meerdere keren. In deze aflevering horen we het interview dat uitgezonden werd op 25 december 1990, waarin het gaat over haar leven, haar carrière, en over toneelspelen.

Verder laat Zuiderhoek enkele niet eerder naar buiten gekomen opnames horen, zoals Ischa’s boodschap op haar antwoordapparaat daags voor de begrafenis van zijn vader, Jaap Meijer.

De aflevering sluit af met Brecht en Weil’s Das Lied von der Unzulänglichkeit menschlichen Strebens, gezongen door Ischa en begeleid door Zuiderhoek’s partner Willem Breuker.

over Een dik uur Ischa op de radio

2020 is het 25ste sterfjaar van Ischa Meijer, misschien wel Nederlands beste interviewer uit de geschiedenis. De VPRO gedenkt hem met de podcast Een dik uur Ischa op de radio.

Hierin praat Anton de Goede met vele Ischa-kenners, onder wie Ronit Palache, Ramsey Nasr, Wim Noordhoek, Jeroen Meijer, Karin Bloemen en Annet Mooij over hun favoriete interview uit Ischa’s rijke oeuvre, dat vervolgens integraal te horen is.