Een dik uur Ischa op de radio

Jessica Meijer

Anton de Goede gaat in gesprek met Jessica Meijer (1984), dochter van Ischa en schrijfster van 'Een blik Jodenkoeken' (2013), het boek waarin ze terugkijkt op de plotselinge dood van haar vader.

Jessica was toen tien, en zat in groep zes.  De mediagekte rond de dood van Ischa, haar onthechte Joodse achtergrond en de kritische stem van haar moeder leidden tot een masker waarachter zij in die tijd haar gevoelens verborg: boulimia. Inmiddels heeft Jessica Meijer een psychologiepraktijk.

De Goede en Meijer luisteren naar een lang Ischa-interview uit 1993, met de onlangs overleden schrijfster Mischa de Vreede, naar aanleiding van haar boek Tussen engel en demon. Daarin tekende zij de verhalen van verstandelijk gehandicapten op, een groep die zij op die manier bestaansrecht wilde geven. 'Er is de neiging om er niet naar te kijken, dat het te zielig is of zo.' Ook komen De Vreede’ s jeugdervaringen in een Japans interneringskamp uitgebreid ter sprake.

over Een dik uur Ischa op de radio

2020 is het 25ste sterfjaar van Ischa Meijer, misschien wel Nederlands beste interviewer uit de geschiedenis. De VPRO gedenkt hem met de podcast Een dik uur Ischa op de radio.

Hierin praat Anton de Goede met vele Ischa-kenners, onder wie Ronit Palache, Ramsey Nasr, Wim Noordhoek, Jeroen Meijer, Karin Bloemen en Annet Mooij over hun favoriete interview uit Ischa’s rijke oeuvre, dat vervolgens integraal te horen is.