paddenstoelenkweker wouter

Wouter kweekt paddenstoelen in een doodnormale zeecontainer. Onder andere shii-takes en koningsoesterzwammen vinden het licht. Met die laatste variant maakt Yvette ook kennis in een aflevering. Wie is deze Wouter en waarom is hij paddenstoelen gaan kweken?

wouter over zijn liefde voor schimmels

Wouter, je hebt voordat je paddenstoelen ging kweken in de IT gewerkt. Waar komt je fascinatie voor paddenstoelen en schimmels vandaan? 

'Schimmels zijn heel complexe wezentjes en bstaan uit een heel ingewikkeld netwerk. Al miljarden jaren geleden hadden ze de meest perfecte vorm uitgevonden om zichzelf te ontwikkelen en te laten groeien. Dat gegeven prikkelde mij enorm. Vanuit de IT leer je systeem denken: het gaat over inputs en outputs, over efficientie. Het wordt er ingedrild om in te zien wat er beter kan, wat er slimmer ingedeeld en verbonden kan worden. Datzelfde zie je terug bij schimmels en hoe die zich organiseren en groeien. Termen als circulaire economie zijn vrij populair geworden, maar in bijvoorbeeld de championteelt vindt dat al jaren plaats.

Leg uit...

Championtelers maken gebruik van paardenmest, een afvalproduct dat de compoststraat in gaat. Vanuit die mest wordt er voeding gekweekt waar de schimmels zich mee voeden. Het verwerken van agrarisch afval tot hoogwaardige voedingsstoffen is eigenlijk wat paddenstoelen ook doen. Ze breken materiaal af, maken daar schimmelsuikers van, die worden weer gegeten door dieren, mest van dieren wordt weer gebruikt als voeding, enzovoort.'

Hoe doen jullie dat dan met jullie eigen afval van hier?

'Dat gaat naar verschillende moestuinen hier in de buurt. Hier vlakbij is een Voedselbos gerealiseerd: al ons afval gaat daar heen om de bodem mee te verrijken. Niets gaat ervan verloren.'

schimmels kweken: hoe doe je dat?

Kan dat, schimmels thuis kweken?

Dat kan heel goed zelfs! Je kan gewoon thuis paddenstoelen kweken. Het vergt wel wat geduld en het kan ook misgaan, dat is af en toe erg jammer. Maar je kweekt thuis sowieso soms al schimmels: in je koelkast bijvoorbeeld.

Maar hoe doe je dat dan? Échte schimmels kweken?

Je moet die schimmels de juiste omgeving geven. Een schone voedingsbodem, geheel alleen voor de schimmel die er op dat moment in leeft. En je moet hem de juiste omstandigheden geven. Ze groeien goed bij warme temperaturen dus je moet hem lekker laten groeien bij kamertemperatuur zodat hij door zijn voedsel heen kan eten.

Wat we hier doen, is eigenlijk het nabootsen van de seizoenen. Het incubatieproces is de zomer. De schimmels groeit dan lekker en eet allemaal materialen in het bos op. En dan komen de eerste herfstbuien eraan. Het begint koud te worden, nat en vochtig. De schimmel denkt dan: dít vind ik niet lekker. Ik wil gewoon door kunnen eten! Als het zo koud wordt groeit 'ie niet meer.

Wat gebeurt er dan?

De schimmel reageert daar op door zich voort te planten. Dat doet hij door paddenstoelen te gaan produceren. Een paddenstoel is dus eigenlijk het vruchlichaam van een schimmel.

'alcohol bestaat uit de scheten van schimmels'

paddenstoelen als vleesvervangers

Veel mensen denken bij schimmels vaak aan iets viezigs..

Klopt, schimmels hebben inderdaad een negatief stigma. Maar heel veel dingen worden juist gebruikt met of door schimmels. Gist bijvoorbeeld, is een schimmel. Alcohol, dat zijn scheten en andere afvalproducten van een schimmel! Maar ook sojasaus, brie: you name it. Allemaal van schimmels. Zuurkool wordt bijvoorbeeld gefermenteerd met bacterieën.
Schimmels kweken en gebruiken is een heel normaal proces: je moet alleen niet de verkeerde kweken. Die groene op je brood: die moet je juist níet hebben!

De juiste schimmel is dus niet vies, check. Nu gaan er steeds meer mensen vegetarisch eten. Is de paddenstoel de vleesvervanger van de toekomst?

Het is een heel goede eiwitvervanger en komt ook behoorlijk dicht bij vlees in de buurt. Ik kan me voorstellen dat het iets toevoegt, maar ik kan me niet voorstellen dat vlees ooit helemaal verdwijnt. De laatste jaren is er heel veel ontwikkeling op het gebied van vleesvervangers, om vlees in zoverre na te maken van plantaardige materialen dat het niet van echt te onderscheiden is. Maar wat ik me dan altijd afvraag: volgens mij is het nog altijd goedkoper om het vlees gewoon van een koe te halen in plaats van in het lab te produceren.

Als je gewoon een paar dagen in de week minder vlees eet en in plaats daarvan paddestoelen is dat toch wel een heel goede vervanging.

Wat is je favoriete paddenstoel?

De koningsoesterzwam is toch wel mijn favoriet. Daar kan je heel leuke en lekkere dingen mee doen in gerechten.

Ten slotte: had je je woeste baard ook al toen je in IT werkte?

Ha, jazeker!