De speciale kerstserie van Koken met van Boven zie je van 14 t/m 17 december, iedere avond om 19.25 uur NPO 2

Kerstmis begint dit jaar al op 14 december, want vanaf die avond neemt Yvette van Boven je mee in de Hollandse kersttraditie vol feestelijke ideeën, recepten en gerechten in een speciale kerstserie van Koken met Van Boven. Van een klassieke kerstrollade tot het geheim van een originele christmas pudding. Leg je keukengerei maar vast klaar, want deze kerst maak je met Yvette het aller lekkerste kerstdiner. En natuurlijk is de trouwe viervoeter Marie er ook weer gezellig bij!

voorproefje kerst aflevering 1 & 2

Blije koeien en bofkippen

Kerst is vaak een feest voor liefhebbers van grote braadstukken en moeilijke, dure stukken vlees die we normaal niet snel klaarmaken. Als we met kerst een stukje vlees willen eten kunnen we ook kiezen voor een dier dat een heel goed leven heeft gehad. In de eerste kerstaflevering zijn alle ingredienten die Yvette bij elkaar scharrelt ecologisch of van de natuur slager.

 

Slager René Pals is zo'n natuurslager en heeft voor Yvette een mooi stuk vlees van een blije koe die een stressloos leven heeft gehad. Op het menu staat een heerlijke klassieke kerstrollade bereidt met verse kerstgroenten van de markt. Het dessert is een niet te versmaden scharreladvocaatje met kakelverse eitjes van de bofkippen van Isabel.

Knollen en citroenen
Maar kerst zonder dode dieren kan natuurlijk ook. In de tweede kerstaflevering maakt Yvette heerlijke kerstgerechten zonder vlees of vis. Citrusvruchten zijn al eeuwenlang een geliefd ingrediënt in de keuken. Vanuit de Himalaya via het Midden-Oosten in Europa terechtgekomen. Zuur, zoet, sappig; van citroenen tot sinaasappels. Koning Willem III plantte heuse sinaasappelbomen in de tuin van Paleis het Loo die vandaag de dag nog te bewonderen zijn.

Met de kerst vormen citrusvruchten een goede combinatie met gebraad. Maar wat als je geen vlees eet? Yvette maakt een vegetarische variant waar je je vingers bij aflikt. Bij teler Krispijn haalt ze knolselderij en koolraap. De knolselderij gaat Yvette braden als een kippetje, geserveerd met een saus van citrusvruchten en gepofte knoflook. Als voorafje serveert ze dungesneden gepofte koolraap met gebakken paddenstoelen en pecorino.

De kerstserie zie je van 14 t/m 17 december, iedere avond om 19.25 uur NPO 2